Poslednji netaknuti glečer na kanadskom Arktiku se raspao!

Autor: Mediji

Razonoda

07.08.2020

15:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednji netaknuti glečer na kanadskom Arktiku se raspao, izgubivši više od 40 odsto površine u samo dva dana krajem juna, objavili su naučnici u petak.

RepublikaFoto: pixabay.com
Arktik/Ilustracija

Glečer Milne na rubu je ostrva Elsmir, u retko naseljenom regionu Nunavut na severu Kanade.

- Temperatura iznad proseka, snažni vetrovi i otvoreno more recept su za pucanje leda - objavila je na Tviteru Kanadska služba za lednike.

- To je površina celih gradova. Radi se o ogromnim komadima leda - rekao je Luk Kopland, glaciolog na Univerzitetu u Otavi.

Površina glečera smanjila se za 80 kvadratnih kilometara. Radi poređenja, površina Menhetna je 60 kvadratnih kilometara.

- Bila je to poslednja sasvim netaknuta ledena ploča. Sada se doslovno raspada - upozorio je Kopland.

Arktik se poslednjih 30 godina zagreva dvostruko više u odnosu na globalni prosek, zbog procesa poznatog kao Arktička amplifikacija.

 

No, ove godine je temperatura u tom polarnom području još intenzivnija. Površina ledenog pokrivača najmanja je u poslednjih 40 godina. Rekordna temperatura i razorni šumski požari opustošili su sibirsku Rusiju.

Ovo je leto na kanadskom Arktiku pet stepeni toplije od 30-godišnjeg proseka, rekao je Kopland.

Zbog pucanja glečera na Elmiru nestalo je poslednje tzv. epiledeno jezero na severnoj hemisferi. Radi se o geološkoj pojavi u kojoj je slatka voda ograđena ledom i pluta na slanoj okeanskoj vodi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading