POSLE 30 GODINA: Da li će Kina doživeti pad prodaje automobila?

Autor:

Razonoda

12.11.2018

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skoro tri decenije Kina beleži konstantan rast prodaje vozila, ali bi ta tradicija mogla da se prekine na kraju 2018.

RepublikaFoto: pixabay.com
U oktobru je zabeležen pad od čak 11.8 procenata

Kinesko tržište automobila neprekidno raste još od 1990. godine, a 2009. postalo je najveće na svetu pretekavši SAD. Međutim, stvari stoje nešto drugačije u tekućoj godini. Tako je u oktobru u Kini zabeležen pad prodaje automobila od čak 11.7 odsto u poređenju sa istim mesecom 2017. U prvih 10 meseci 2018. Kinezi su kupili 22.87 miliona vozila, što je za 0.1 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Osim toga, oktobar je bio četvrti mesec u nizu u kome je prodaja automobila u Kini bila manja nego godinu dana ranije, što nagoveštava da bi i čitava 2018. mogla da se završi u minusu u odnosu na 2017.

Ako bi se to zaista dogodilo, ispostavilo bi se da je kineska Asocijacija proizvođača automobila (CAAM) omanula u svojoj prognozi, s obzirom da je za 2018. najavila godišnji rast prodaje od 3 procenata.

RepublikaFoto: Daimler Media
Prodaja hibridnih i plug-in vozila je u velikom porastu

Ostaje da se vidi da li će proizvođači automobila iskoristiti novembar i decembar da poprave dosadašnje prodajne rezutate kako bi se 2018. ipak završila u plusu. Na ovogodišnju prodaju automobila u Kini negativno je uticao i trgovinski rat sa SAD, koji je doveo do povećanja carina na uvoz vozila.

Kako navodi Rojters, mnogi prodavci automobila na kineskom tržištu trenutno nude velike popuste ne bi li privukli kupce, dok se od vlade očekuje da smanji poreze na male automobile kako bi se podstakla njihova prodaja.

Iako je ukupna prodaja automobila bila u padu u prvih 10 meseci, električni i plug-in hibridni modeli beleže rast isporuka na godišnjem nivou od čak 75.6 procenata, pa je u periodu januar-oktobar prodato 860.000 ovih vozila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading