Pre nego što sednete da vozite obavezno skinite zimsku jaknu jer ona može izazvati brojne probleme

Autor: Informer, Republika

Razonoda

21.12.2020

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Debeli zimski kaput ne samo da vas ograničava pri upravljanju vozilom nego donosi još jedan ozbiljan rizik.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Holandski auto-klub ANWB poziva sve vozače i putnike da kada se voze u automobilu skinu debeli zimski kaput ili jaknu. U suprotnom, rizikuju ozbiljne povrede u slučaju saobraćajne nezgode.

Ovo upozorenje dolazi nakon što je nemački auto-klub ADAC objavio rezultate ispitivanja.

- Debeli zimski kaput ne samo da vas ograničava pri upravljanju vozilom nego predstavlja još jedan ozbiljan rizik - kaže je Markus van Tol iz ANWB-a.

- To je postalo sasvim jasno nakon sprovedenih testova simulacije sudara naših nemačkih kolega.

U testu je simulirana saobraćajna situacija u kojoj su odrasla i dečja lutka u debeloj zimskoj odeći bile pričvršćene na sedište i na dečje sedište. Test se sprovodio pri brzini od 16 km/h dok nije usledilo hitno kočenje.

 

- Zbog debelog punjenja unutar zimske odeće postoji prostor između pojasa i tela, pa se pojas u trenutku nesreće duboko ureže u abdominalni deo tela. To može uzrokovati ozbiljne povrede mekih tkiva, poput creva, jetre ili slezine, pa čak i dovesti do unutrašnjeg krvarenja. Dakle, stres za unutrašnje organe je mnogo veći nego da vam pojas naleže bliže telu - ističe Van Tol.

- Zato preporučujemo da skinete jaknu pre stavljanja sigurnosnog pojasa. Deca bi takođe trebalo da budu vezana bez debele zimske odeće - kaže on.

Očigledno je da vozači ne shvataju da vožnja u debeloj zimskoj odeći može biti opasna. Ako ne želite takav rizik, a ukoliko vam je previše hladno, grejanje u automobilu ili dodatno ćebe sasvim su dobro rešenje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading