Škoda razvila aplikacuju koja pomoću mobilnog telefona otkriva kvar motora

Autor: klix.ba, republika.rs

Razonoda

10.10.2020

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Škoda je obavila testiranje nove aplikacije namenjene mobilnim telefonima za koju se veruje da će "olakšati život" mehaničarima u Škodinim prodajnim salonima i servisima širom Evrope.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Aplikaciju nazvanu Škoda Sound Analyser je razvila kompanija Škoda, a radi se o jednostavnom dijagnostičkom alatu koji upozorava na potencijalne probleme sa škodinim automobilima tako što "sluša" zvuk motora.

Ovaj sistem je toliko osetljiv da može otkriti i najmanje nepravilnosti rada motora te predložiti različite servise i popravke.


Aplikacija snima zvuk motora i upoređuje ga sa nizom snimaka potpuno ispravnih Škodinih motora. Može otkriti odstupanja u zvučnim signalima, a potom koristi algoritam da mehaničaru predloži najbolji način delovanja. Audio fajl se pretvara u spektrogram, vizuelni prikaz zvučnih signala te ih upoređuje s kontrolnim setom za odstupanja u uzorku spektrograma.

Preciznost sistema se procenjuje na više od 90 posto, a osim za motor, efikasan je i za upravljački sistem, menjač pa čak i kompersor klima uređaja. Mogućnosti sistema će u narednom periodu biti još veće.

Aplikacija se testira od juna 2019. godine na 14 evropskih tržišta, odnosno u 245 Škodinih salona i servisnih centara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading