Kako da i u vanrednom stanju, stanje vašeg automobila ostane redovno?

Autor: Telegraf

Razonoda

26.03.2020

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od kako se pojavio, korona virus je počeo da utiče na sve aspekte našeg života, pa je i vožnja automobila dovedena u pitanje, a ponašanje vozača treba da se promeni u novonastalim okolnostima.

Evo šta bi sve trebalo da očekujete i kako treba da se ponašate u vreme COVID-19 epidemije:

1. Sipanje goriva

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Benzinske pumpe ostaju otvorene, pošto spadaju u kategoriju neophodnih objekata koji nastavljaju čak i tokom vanredne situacije, s tim što im je radno vreme promenjeno, odnosno skraćeno. Zato ne treba da strahujete da će vaše vozilo ostati bez goriva, ali bi pumpe trebalo da posećujete isključivo van policijskog časa.

2. Pomoć na putu

Mnogi servisi za pomoć na putu i dalje rade, ali sa određenim izmenama o kojima ćete biti obavešteni kada ih pozovete. Zaposleni će vas najverovatnije odmah preko telefona pitati za vaše zdravstveno stanje i da li ste bili testirani na COVID-19. Odgovaranjem na ova pitanja pomoći ćete u sprečavanju širenja virusa.

3. Pomoć u slučaju saobraćajne nezgode

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hitne službe kao što su policija, hitna pomoć i vatrogasci, rade i tokom vanrednog stanja. U slučaju saobraćajne nezgode ili nesreće i dalje ih možete pozvati da vam priteknu u pomoć. Ako vam je auto mnogo oštećen i ako vam treba šlep-vozilo, kontaktirajte svoju osiguravajuću kuću, koja bi trebalo da vam ga nabavi. I oni vam mogu postaviti pitanja u vezi sa vašim zdravljem sa ciljem da zaštite vozača šlep-vozila.

4. Popravka i servisiranje

Ukoliko treba da popravite nešto na automobilu ili da ga servisirate, ovo je veoma nezgodan trenutak za to. Jedan broj auto-mehaničarskih radnji najverovatnije radi, pa ćete moći da popravite svoje vozilo, ali je moguće da ćete morati duže da čekate da dođete na red.

5. Ako ste odlučili da ne vozite

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukoliko vanredno stanje potraje nekoliko meseci, morate da pripazite na neke stvari ukoliko ste odlučili da ne vozite svoj auto tokom ovog perioda:

  • Akumulator će vam se isprazniti. Da biste to sprečili, možete da nabavite punjač koji će vam pomoći da dopunite akumulator i omogućite da radi normalno, bez obzira na to što trenutno ne vozite svoj auto.
  • I gume bi mogle da se izduvaju tokom dugog vremena stajanja u istom položaju. Prvo što bi trebalo da uradite kada opet počnete da vozite jeste da odete na pumpu i proverite pritisak u gumama.
  • Napunite rezervoar kako biste izbegli koroziju i formiranje rđe u njemu.

Problem sa akumulatorom i gumama može da se reši ako jednom do dvaput nedeljno budete vozili automobil - provozajte ga različitim brzinama u skladu sa ograničenjima brzine i izvezite ga na auto-put kako biste ga "razdrmali".

To će osvežiti i vaše kočnice, menjač, vešanje i druge ključne komponente, pa ćete biti spremni za normalno funkcionisanje kada ponovo počnete redovno da koristite automobil, savetuje Autoguru.

A, za nekoliko meseci, kada se sve konačno bude vratilo u normalu, odvezite automobil kod majstora kako biste proverili da li sve radi kako treba i kako biste bili sigurni tokom vožnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading