PRVE SLIKE SA MESTA NESREĆE NA IBARSKOJ MAGISTRALI: Četiri osobe teško povređene, vozila potpuno smrskana! (VIDEO)

Autor:

Hronika

19.06.2024

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četiri pacijenta, dva muškarca i dve žene, primljeni su na urgentno prijemno odeljenje bolnice.

PRVE SLIKE SA MESTA NESREĆE NA IBARSKOJ MAGISTRALI: Četiri osobe teško povređene, vozila potpuno smrskana! (VIDEO)

Foto: RINA

U teškoj saobraćajnoj nezgodi koja se večeras dogodila na Ibarskoj magistrali kod sela Mrčajevci, učestvovala su dva putnička vozila i traktor koji je prevozio seno. Incident je rezultirao teškim povredama četiri osobe koje su odmah prebačene vozilom Hitne pomoći u Opštu bolnicu u Čačku.

Četiri pacijenta, dva muškarca i dve žene, primljeni su na urgentno prijemno odeljenje bolnice. Prema rečima zvaničnika bolnice, njihovi vitalni parametri su stabilni, dok je dijagnostika još u toku.

Prvobitne nezvanične informacije sugerišu da je u nezgodi nastradala jedna devojka, ali policija je kasnije demantovala ovu informaciju.

Na mestu nezgode trenutno rade službe za uklanjanje vozila i šlep služba, a materijalna šteta je značajna. Usled sprovođenja uviđaja, formirane su kilometarske kolone vozila na ovoj deonici Ibarske magistrale, prenosi RINA.

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?

U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode dužan je da obavesti policiju (192), i Hitnu pomoć (194). U obavezi je da ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja. Izuzetno se može udaljiti sa mesta nezgode, samo ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć, ili oceni da je moguće i potrebno da preveze povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, uz obavezu da se što pre moguće vrati na mesto nezgode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading