TRAGEDIJA KOD NIŠA: U sudaru dva automobila poginula jedna osoba!

Autor:

Hronika

19.06.2024

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saobraćaj na ovom delu autoputa se trenutno odvija samo brzom trakom, što uzrokuje zastoje i usporenu vožnju.

TRAGEDIJA KOD NIŠA: U sudaru dva automobila poginula jedna osoba!

Foto: shutterstock

Na auto-putu Niš-Pirot kod Donje Vrežine jutros se dogodila teška nesreća u kojoj je jedna osoba poginula.

Naime, jutros je došlo do tragične saobraćajne nezgode na autoputu Niš-Pirot u visini Donje Vrežine, u opštini Pantelej. Nezgoda se dogodila oko 7.30 časova.

U sudaru su učestvovala dva putnička vozila. Na lice mesta je ekipa Hitne pomoći stigla par minuta nakon nesreće, kada je utvrđeno da je jedna osoba nažalost smrtno stradala.

Saobraćaj na ovom delu autoputa se trenutno odvija samo brzom trakom, što uzrokuje zastoje i usporenu vožnju.

Na licu mesta su prisutne patrola policije i ekipa Hitne pomoći Niš, koji pružaju neophodnu pomoć i obezbeđuju mesto nesreće. U intervenciji učestvuju i pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Niš, sa pet vatrogasaca-spasilaca i dva vozila, koji su angažovani na obezbeđivanju mesta nesreće i uklanjanju posledica sudara.

Istražne radnje su u toku, a detalji o uzroku nesreće biće poznati nakon završetka uviđaja.

Nadležni organi apeluju na sve učesnike u saobraćaju da budu dodatno oprezni i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju i instrukcije saobraćajne policije kako bi se izbegle dalje nezgode i olakšalo funkcionisanje saobraćaja na ovom delu puta.

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?


U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode dužan je da obavesti policiju (192), i Hitnu pomoć (194). U obavezi je da ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja. Izuzetno se može udaljiti sa mesta nezgode, samo ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć, ili oceni da je moguće i potrebno da preveze povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, uz obavezu da se što pre moguće vrati na mesto nezgode.

(Srbija Danas)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading