ŽESTOK SUDAR U CENTRU ZRENJANINA! Jedno vozilo od siline udara završilo na trotoaru (FOTO)

Autor:

Hronika

11.06.2024

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedan sudar vozila na srpskim putevima.

ŽESTOK SUDAR U CENTRU ZRENJANINA! Jedno vozilo od siline udara završilo na trotoaru (FOTO)

Foto: Instagram/192_rs

Jutros, u Ulici cara Dušana u Zrenjaninu, dogodila se saobraćajna nesreća koja je izazvala veliku materijalnu štetu, ali, na sreću, nije rezultirala teže povređenim licima.

Nesreća se dogodila na raskrsnici kada su se sudarila dva vozila, pri čemu je "opel" nakon udara završio na trotoaru, gotovo ugrozivši obližnju kuću.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Iako nije poznato kako je došlo do ove nesreće, važno je istaći da se radi o najmanje petoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila danas na putevima u Srbiji. Prethodno, oko 6.25 časova, došlo je do izletanja autobusa kod Lazarevca, dok se teška saobraćajna nesreća dogodila na putu Ratkovo-Parage, a sinoć je u Beogradu povređeno četvoro dece u dve odvojene saobraćajne nezgode koje su se dogodile iza ponoći.

Iako danas nema preteranog intenziteta saobraćaja na srpskim putevima, očigledno je "da se nešto dešava" i svim vozačima savetuje se maksimalan oprez pri vožnji.

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?

U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode dužan je da obavesti policiju (192), i Hitnu pomoć (194). U obavezi je da ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja. Izuzetno se može udaljiti sa mesta nezgode, samo ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć, ili oceni da je moguće i potrebno da preveze povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, uz obavezu da se što pre moguće vrati na mesto nezgode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading