"SAVEZNICI MORAJU BITI KAŽNJENI, DA DRUGIMA NA UM NE PADNE DA NAM SE SUPROTSTAVE": Isplivali novi detalji prepiske Zvicera i Kaluđerovića - komentarisali likvidacije "Škaljaraca"

Autor:

Hronika

10.06.2024

19:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kaluđerović je “čistio” put članovima „kavačkog klana“ i učio jednog od vođa kriminalne grupe Slobodana Kašćelana kako da se reši leševa prethodno ubijenih Barana Hodžića i Spahića.

"SAVEZNICI MORAJU BITI KAŽNJENI, DA DRUGIMA NA UM NE PADNE DA NAM SE SUPROTSTAVE": Isplivali novi detalji prepiske Zvicera i Kaluđerovića - komentarisali likvidacije "Škaljaraca"

Foto: Društvene mreže, Printscreen/MUP Srbije

- Svi jaki saveznici moraju biti kažnjeni, da drugima na um ne padne da nam se suprotstave - bile su reči koje je u jesen, dok su nabrajali koga sve od "škaljaraca" trebaju da likvidiraju, 2020. godine napisao Nenad Neno Kaluđerović šefu „kavačkog klana“ Radoju Zviceru.

Naime, on mu je tu poruku poslao šest dana nakon što je 14. oktobra 2020. godine, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), kriminalna grupa okupljena oko Kotoranina ubila „Škaljarca“ Damira Hodžića, njegovog zeta Adisa Spahića, i zarobila jednog od vođa te kriminalne organizacije Mila Radulovića, zvanog Kapetan i General.

Kroz seriju transkribovanih razgovora i dokaza koje je prezentirala Evropska agencija za sprovođenje zakona (EUROPOL), detaljna mreža kriminalnih aktivnosti u Crnoj Gori je dovedena na videlo. Otkrića osvetljavaju sofisticirane planove i zlokobne namere koje su smislili rivalni kriminalni klanovi "Kavac" i "Skaljari", što je rezultiralo nizom zlodela.

O nekim od saradnika, ali i onome što su činili za račun kavčana, Kaluđerović i Zvicer redovno su razgovarali, pa u tom kontekstu pominju i sada pokojnog Cetinjanina, čiji identitet je poznat redakciji “Vijesti”, a koji je na nekada zaštićenoj aplikaciji koristio nadimak Brdo, ali i Kaluđerovićevog bliskog rođaka sakrivenog iza nadimka Tihi.

- Nisam njega ni uključivao za sprovođenje Generala. Samo ja i brat. Jer je brat čistio mene ja njima.

Specijalni tužioci tvrde da je Kaluđerović najpre “čistio” put članovima „kavačkog klana“ dok su iz Spuža ka Kotoru prevozili otetog Radulovića, a potom učio jednog od vođa kriminalne grupe Slobodana Kašćelana kako da se reši leševa prethodno ubijenih Barana Hodžića i Spahića.

To se navodi u optužnici podnetoj protiv 31 člana te kriminalne grupe, koju je prema tvrdnjama istražitelja formirao Radoje Zvicer.

Transkripti na hiljade razmenjenih poruka pokazuju da su tokom jednog od razgovora Kaluđerović i Zvicer dogovarali kako i kome od cetinjskih „Škaljaraca“ da Brdo stavlja GPS u automobile.

Obim kriminalnih aktivnosti se proteže izvan Crne Gore, s referencama na atentate izvršene u Turskoj i Španiji. Razgovori naglašavaju međunarodni doseg kriminalnih mreža i njihov bezobzirni odnos prema granicama u ostvarivanju svojih ciljeva. Nadalje, diskusije ukazuju na eskalaciju nasilja i nemilosrdne taktike koje se koriste kako bi se eliminisali rivalni klanovi i nametnula dominacija u kriminalnom podzemlju.

O tome raspravljaju nakon što Kaluđeroviću, kako je napisao, Brdo saopštava da se u Prijestonici već zna “da smo opuhali Rista i Jovića ili Jovovića…”.

Zvicer mu objašnjava da su “pobrkali sa Jokom (Jovan Jovanović prim. aut.)”, ali i konstatuje – “Brdo nije voli Rila (Rista Mijanovića prim. aut.).

- Ne okle, Brdo je do daske naš, ali nisam mu rekao radi malera… Brdo ne voli ni jednoga od njih, on bi bio srećan, najsrećniji, da su svi na trpezu. Ali ja sam sujetan, da ne malerišem Šklempa (Jovana Vukotića prim. aut.) zato nisam ništa pričao - piše Kaluđerović 12. novembra 2020. godine.

Istog dana konstatuju i da im ide u prilog to što njihovi suparnici iz „škaljarskog klana“ sumnjiče Radulovića da je namestio Mijanovića, čiji je nadimak na zaštićenoj aplikaciji bio Goti, i Jovanovića, kog nazivaju Cunami.

- Čuo sam se sa Mršavim. Zna za Gotija i Cunamija. Kaže da smo uhvatili Gotija i da je kukao i da je namjestio Cunamija. I da je Goti u dva kofera, a Cunami u jedan. Dobra je priča za nas radi Generala - šalje Kaluđerović.

Kotoranin mu objašnjava da to sada već zna i policija: “Skinuli su sa mera…”.

U tom periodu Zvicerova ekipa u zarobljeništvu je držala Radulovića i sa njegovog naloga na nekada zaštićenoj aplikaciji u zamku hvatala pripadnike klana tog Baranina.

OTKAD JE GENERAL KOD NAS, PITAM ZBOG KAMERA

Sredinom novembra 2020. godine, Cetinjanin obaveštava šefa klana da policija na području Cetinja izuzima snimke sa nadzornih kamera, pa se konsultuju da li da on briše ono što je u prethodnom periodu zabeležio njegov video nadzora, jer sumnjaju da to može imati veze sa otmicom Radulovića.

- Koliko ima da je General kod nas? Pitam radi kamera, da vidim oću li pustiti da se sama briše, ili da mi je obrišu? Ima li mesec? - pita on i objašnjava da je “sinoć murija skidala kamere…”.

Zastrašujuće, višemesečne prepiske tokom kojih planiraju ubistva i kako da spaljivanjem leševa sakriju tragove sopstvenih zločina, često prekidaju pričom o političkoj situaciji u državi, prebrojavanjem dobrih i loših Crnogorac, dogovorima o osnivanju komitiskog pokreta, podizanju spomen-obeležja, političkim akcijama…

Prema tvrdnjama SDT-a, Cetinjanin je jedan od članova Zvicerove tridesetjednočlane kriminalne grupe koja je odgovorna za nekoliko ubistava. Obojica su u bekstvu.

(Republika/Borba.me)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading