PUCNJAVA U NIŠU! Ima ranjenih!

Autor:

Hronika

10.06.2024

16:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija radi na utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja.

PUCNJAVA U NIŠU! Ima ranjenih!

Foto: shutterstock

Ilustracija

U Nišu je noćas ranjen muškarac iz vatrenog oružja, potvrđeno je u Policijskoj upravi u Nišu.

Policija radi na utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja.

O slučaju je obavešteno Više javno tužilaštvo u tom gradu.

Kako se nezvanično saznaje, muškarac je upucan u gornjem delu Njegoševe ulice, niz koju se sam nekako spustio i tražio pomoć. On navodno ima povredu grudnog koša i ruke.

Šta raditi ukoliko ste ranjeni vatrenim oružjem

Kada se nađemo u situaciji da smo ranjeni vatrenim oružjem, važno je znati kako pravilno reagovati i šta preduzeti kako bismo povećali šanse za preživljavanje i smanjili rizik od komplikacija. Evo nekoliko koraka koje treba preduzeti u ovakvoj situaciji:

Smirite se i pozovite pomoć

Prvo i najvažnije, potrebno je zadržati smirenost i odmah pozvati hitnu pomoć. Brza reakcija i pravovremena medicinska intervencija mogu značajno uticati na ishod povrede.

Zaustavite krvarenje

Ako je povreda praćena krvarenjem, potrebno je odmah preduzeti mere kako biste zaustavili krvarenje. Možete pritisnuti ranu čvrstim zavojem ili čistim komadom tkanine kako biste smanjili gubitak krvi.

Položaj tela

Ukoliko je moguće, osoba koja je ranjena treba da bude postavljena u položaj koji će smanjiti rizik od dodatnih povreda, ali i olakšati disanje i cirkulaciju krvi.

Ne uklanjajte metak

Ne pokušavajte sami da uklonite metak ili bilo koji drugi predmet koji je uzrok povrede. To može izazvati dodatna oštećenja i komplikacije. Sačekajte stručnu medicinsku pomoć.

Pratite vitalne znake

Važno je pratiti vitalne znake osobe koja je ranjena, poput pulsa, disanja i svesti. Ove informacije će biti od velike pomoći medicinskom osoblju koje stiže na intervenciju.

Podrška i ohrabrivanje

Osoba koja je ranjena može biti u šoku i osećati strah. Vaša podrška i ohrabrivanje mogu imati pozitivan uticaj na njen emotivni i mentalni status, što takođe može biti od velike važnosti.

Čekanje hitne pomoći

Kada je hitna pomoć stigla, važno je pružiti im sve potrebne informacije o povredi i pružiti saradnju kako bi se osoba što pre transportovala do medicinskog centra.

Ukoliko se nađete u situaciji da ste ranjeni vatrenim oružjem, ovi koraci mogu biti od presudnog značaja za vaše preživljavanje. Važno je da ostanete smireni i da imate na umu da je brza reakcija ključna.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading