HITNO HELIKOPTEROM PREBAČENA U BEOGRAD! Udario ženu dok se isparkiravao, zadobila jezive povrede! TEŠKA NESREĆA U UŽICU!

Autor:

Hronika

29.05.2024

20:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozilo Hitne pomoći je pacijentkinju dovezlo do stadiona u Krčagovu nakon čega ju je do Beograda odvezao helikopter.

HITNO HELIKOPTEROM PREBAČENA U BEOGRAD! Udario ženu dok se isparkiravao, zadobila jezive povrede! TEŠKA NESREĆA U UŽICU!

Foto: Shutterstock, Wikimedia/Srđan Popović

U uzičkom naselju Krčagovo došlo je do teške saobraćajne nesreće kada je vozač putničkog automobila prilikom isparkiravanja udario zenu srednjih godina i naneo joj teške telesne povrede.

Prilikom isprakiravanja vozač je udario zenu koja je odmah pala na zemlju.

- Sa teškim povredama je vozilom Hitne pomoći prebačena u bolnicu - kaže za RINU jedan od očevidaca.

Zbog težine povreda žena je prebačena u Beograd.

Vozilo Hitne pomoći je pacijentkinju dovezlo do stadiona u Krčagovu nakon čega ju je do Beograda odvezao helikopter.

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?

U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode dužan je da obavesti policiju (192), i Hitnu pomoć (194). U obavezi je da ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja. Izuzetno se može udaljiti sa mesta nezgode, samo ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć, ili oceni da je moguće i potrebno da preveze povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, uz obavezu da se što pre moguće vrati na mesto nezgode.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marko

29.05.2024 21:11

TREBA SE KULTURNO PONASATI U SAOBRACAJU DA BUDE STO MANJE SAOBRACAJNI UDESA I POVREDA..