''KONTRADIKTORNI SMO, NEVINI SU DOK SE NE DOKAŽE SUPROTNO!'' ŠOK činjenica o osumnjičenima za ubistvo male Danke!

Autor:

Hronika

11.04.2024

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Telo Danke Ilić još uvek nije pronađeno.

''KONTRADIKTORNI SMO, NEVINI SU DOK SE NE DOKAŽE SUPROTNO!'' ŠOK činjenica o osumnjičenima za ubistvo male Danke!

Foto: ST/Vladimir Lukić, Društvene mreže

Potraga za telom dvogodišnje devojčice Danke Ilić koju su po sopstenom priznanju, 26. marta u Banjskom polju kolima udarili Srđan Janković i Dejan Dragijević, a onda ju je Dejan golim rukama zadavio, i dalje traje. 

O ovoj temi su u jednoj emisiji govorili Vladimir Simidžija, sudski veštak, prof.dr Ivana Stašević Karličić, psihijatar, Ana Selak, advokat i Božidar Spasić, nekadašnji operativac SDB.

Najpe je Ana Selak  ukazala na izvesnu kontradiktornost u vezi sa osumnjičenima:

- Postulati krivičnog prava su takvi da se mora sumnjati - da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Naše društvo veruje da su osumnjičeni ubili na način na koji tvrde. Malo smo i mi kontradiktorni. Osuđujemo ih s jedne strane zbog moralnih načela koje nemaju, a s druge strane im poklanjamo toliko poverenje da im verujemo da su izvršili određeno krivično delo na određen način. Ako mi kao društvo dajemo sebi za pravo da im poverujemo, tužilaštvo i sud ne smeju to sebi da priušte - rekla je ona za Kurir, a sa njom se saglasila Ivana Stašević Karličić i istakla da pretpostavka nevinosti daje pravnu sigurnost građanima:

Foto: printscreen/Kurir TV

Ana Selak

- Veštaci koji budu angažovani naredbom tužioca sigurno će moći dobrim delom da odgovore. Složila bih se sa gospođom advokatom. Vi bez dovoljno činjenica i materijalnih dokaza dok ne dođete do cilja koji tražite vi ne možete nešto tvrditi. Prezumpcija nevnosti daje pravnu sigurnost ne samo osumnjičenima nego i svim građanima ove zemlje.

Takođe, Samardžija je naglasio da se to istine može doći samo preko materijalnih dokaza.

- Do istine možemo doći samo preko činjenica, ali skup svih materijalnih dokaza biće kod tužilaštva. Oni onda ocenjuju u procenjuju. Postoji slučaj u praksi gde su osumnjičeni osuđeni, a da nije bilo tela. To se dogodilo u Americi. Porota je osudila ovoga koga je tužilaštvo optužilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading