UBISTVO MALE DANKE ILIĆ POKRENULO PITANJE POVRATKA SMRTNE KAZNE? Evo kada je ona poslednji put bila na snazi!

Autor:

Hronika

06.04.2024

19:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smrtna kazna u Srbiji kroz istoriju.

UBISTVO MALE DANKE ILIĆ POKRENULO PITANJE POVRATKA SMRTNE KAZNE? Evo kada je ona poslednji put bila na snazi!

Foto: republika.rs, Facebook

Nakon brutalnog ubistva male Danke Ilić, javnost u Srbiji ponovo raspravlja o potrebi vraćanja smrtne kazne za najteža krivična dela, kao što je ubistvo dece. Osumnjičeni Srđan Janković i Dejan Dragijević, kolege iz JKP Vodovod, saslušani su u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, gde im je određen pritvor do 30 dana. Dragijević je priznao izvršenje krivičnog dela, dok se Janković branio ćutanjem.

Smrtna kazna u Srbiji kroz istoriju

Smrtna kazna je bila deo pravosudnog sistema Srbije skoro dva veka, tokom kojih je izvršeno oko 4.500 pogubljenja za različite zločine, ne nužno samo za ubistva. Interesantna činjenica je da je smrtnu kaznu izvršavao osmočlani streljački vod, čiji članovi nisu znali ko od njih ispaljuje prave metke, a ko ćorke.

Poslednja smrtna kazna u Srbiji izvršena je na Dan zaljubljenih 1992. godine, kada je pogubljen Johan Drozdek, osuđen zbog silovanja i ubistva šestogodišnje devojčice Ivane Salijević iz Karavukova.

 

 
 
 
 

 


Ironija u slučaju Johan Drozdek

Ironična činjenica je da je Drozdek pogubljen na Dan zaljubljenih, što baca senku na ovaj inače tragičan događaj. Motiv za zločin koji je počinio bio je osveta Ivaninom ocu, jer mu navodno nije dao bicikl. Drozdek je priznao zločin i izjavio da se kaje, tvrdeći da nije trebalo da ubije devojčicu. Ovaj slučaj je još jedan od strašnih primera zločina nad decom koji su potresli javnost i pokrenuli pitanje adekvatnosti kaznenih mera.

 

 

"Džemo nije dao bicikl" i da u besu nije znao šta radi. Ispričao je da ga je "mala nervirala kada je počela da plače i sve glasnije moli da je vrati kući".

"Kajem se, nije trebalo da je ubijem", dodao je Drozdek, koji je osuđen na smrt.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading