SKANDALOZNO: "Sudija razmislite" poručio Mare, a Nevolja se ruga svojoj slici: "Ne zna se jel čovek ili medved"

Autor:

Hronika

04.03.2024

14:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina optuženih dovedena je iz Okružnog zatvora u sudsku zgradu uz jake mere obezbeđenja i privremenu blokadu Ustaničke ulice.

SKANDALOZNO: "Sudija razmislite" poručio Mare, a Nevolja se ruga svojoj slici: "Ne zna se jel čovek ili medved"

Foto: FOTO TANJUG / RADE PRELIC, e-stock

Pripadnici organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića dovedeni su u Specijalni sud u Beogradu, gde im se nastavilo suđenje za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Većina optuženih dovedena je iz Okružnog zatvora u sudsku zgradu uz jake mere obezbeđenja i privremenu blokadu Ustaničke ulice. Kolona policijskih vozila i vozila Žandarmerije sprovela je optužene do pritvorske jedinice gde čekaju početak suđenja koje je zakazano za 14.30 časova. 

Počelo je suđenje zloglasnom klanu sa Partizanove tribine, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Specijalnom sudu u Beogradu.

Pošto su optuženi seli na svoja mesta i ušle sve stranke u postupku, u sudnicu su pod jakim meramam bezbednosti sproveli trojicu svedoka saradnika Bojana Hrvatina, Nikolu Spasojevića i Srđana Lalića. 

Oni su dovedeni jer je najavljeno da se u dokaznom postupku čitaju  prepiski sa kriptovanje aplikacije Skaj, koji je na prošlom ročištu sudija ptivatila kao zakonit. 

Optuženi su od te odluke suda razočarani i danas su spremili novu taktiku za opstrukciju suđenja za sedam ubistava, otmice i druga zlodela, kako nezvanično saznajemo. 

Na današnjem ročištu je zakazano i saslušanje svedoka, bivše verenice Marka Andrića Kuzmana iz Niša. On je u toku postupka rekao da ta verenica više ne važi i izazvao salvu smeha u sudnici.

Foto: E-stock, Tanjug, Shuttestock

Veljko Belivuk i Marko Miljković

Jedina žena u klanu optužena za opet nije došla na suđenje: "Sin joj je na operaciji srca", tvrdi njen branilac

Advokat Sanja Ćeriman obaveštava sud da Slađana Sekulić nije pristupila na današnje suđenje jer je opravdano sprečena budući da njen i sin takođe optuženog njenog supruga Vlada Georgieva morao na operaciju srca. 

Slađana je i ranije bila odsutna sa više ročišta zbog narušenog zdravlja, o čemu je sudu dostavila potrebnu dokumentaciju kao dokaz. 

Tužilaštvo traži da se postupak protiv Slađane Sekulić optuženej za nedozvoiljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih naprava, razdvoji od postupka protiv klana. 
Njen branilac se složila, te je sudija razdvojila postupak brzopoteznim rešenjem. 


Suđenje pod znakom pitanja: Jednom od zloglasne braće navodno nije dobro: "Iz toaleta ne izlazim", kukaju Budimir i Konsiljere

Jedan od okrivljene braće Budimir, Miloš Budimir se javio da kaže da ima problem. 

- Sudija, ja stvarno imam stomačne probleme, tako da vas molim da mi dozvolite da idem do toaleta kada budem morao - rekao je Miloš Budimir.

Advokat Dejan Lazarević, čuveni Konsiljere se javio i tražio da se postrupak protiv Miloša Budmira razdvoji jer ne može aktivno da učestvuje u suđenju. Tužilac se protivi razdvajanju postupka. 

Sudija traži da se Miloš Budimir izjasni  na navode lazarevića jer je on najpozvaniji da kaže kako se oseća.

- Nisam danas izašao u šetnju i nisam dva dana spavao. Ovo me zadesilo u subotu na nedelju, danas sam se javio doktoru. Da izvinite iz toaleta ne izlazim, ne znam ja nisam neko ko glumi i pravi se - rekao je Budimir. 

Sudija je odredila pauzu da bi lekar stigao u sud i pregledao Miloša Budmira te dao ocenu da li je sposoban da prati suđenje. Na osnovu lekarske ocene sudsko veće će odlučiti o daljem toku postupka protiv zloglasne organizovane kriminalne grupe. 

Po hodnicima suda se spekuliše da je Budmirova reakcija deo taktike advokata Dejana Lazarevića koji se vratio u tu ulogu nakon što mu je ukinut kućni pritvor u postupku koji se vodi protuiv njega, i gde je optužen za delovanje sa kriminalnom grupom narko bosa Darka Šarića.

Foto: ST/Vladimir Lukić

Specijalci

Doktorka prelomila

U 15.55 sati sudija proziva doktorku  Daliborka Kovačević iz Okružnog zatvora koja je pregledala Miloša Budimira na pauzi.

- Miloš Budimir se požalio na viziti jutros da ima stomačne probleme i da povraća. dala sam mu lek u 11 sati, ali izgleda da ne deluje. On se žali na bolove u stomaku i tegobe, tako da ćemo uraditi laboratorijske analize i pregledaću ga sutra. Danas nije sposoban da prati postupak- rekla je zatvorska doktorka. 

Sudija je na pristanak tužilaštva rekla da će da razdvojiti postupak protiv Miloša Budmira.

Bivša verenica priznala da je Andrić bio na vezi sa Belivukom i da je prenosio tajne poruke

Kao prvu dokaznu radnju Specijalni sud sprovodi saslušanje Marije Stojiljković bivše verenice Marka Andrića koji je optužen da je Belivuka i klan obaveštavao o kretanju Milana Ljepoje koji je namamljen u Ritopek i zverski ubijen. 

Sudija traži da ispriča o odnosu sa Andrićem. 
Marija: Bili smo u vezi od 2018. do 2020, do hapšenja. Odnosno nekoliko meseci nakon što je uhapšen. 
Sudija: Jel poznajete nekog ovde od optuženih?
Marija: Samo Marka Andrića. Veljka Belivuka sam samo jednom videla na kapiji. 
Sudija: Gde ste živeli?
Marija:U stanu mom je živeo dok smo u ljubavi, a kad nismo, on ode kući. Išao je u stan svoje babe. 
periodično smo se svađali.
Sudija: Čime se bavio?
Marija: Ničim, izdržavala sam ga ja i njegov otac. 
Sudija: Da li je imao skaj telefon?
Marija: Mislim da da.
Sudija: Da li ste znali sa kim se dopisuje
Marija: Stvarno ne znam.
Sudija: Da li ste poznavali Milana Ljepoju.
Marija: Tek posle hapšenja sam čula za njega.
Sudija: Da li se komentarisalo da je nestao Mance?
Marija: Ja nisma ništa komentarisala, a on jeste.Znala sam da ide da se vidi sa Dušanom, da prenese neke poruke
Sudija: Znate li ko je Mance i u kom kontekstu ga je spominjao?
Marija: Ne znam.
Sudija je Mariju pitala je li Andrić spominjao Belivuka, a Marija je odgovorila da jeste i da je sa njim išao na utakmice. 
Andrić, kao ni advokati nisu imali pitanja za Mariju te joj je rekla da je završeno njeno svedočenje.
Marija: Pitajte me slobodno šta god hoćete samo vas molim d ame više ovde ne zovete jer imam malu bebu kod kuće i mislim da mi ovde nije mesto. 

Posle saslušanja Andrićeve bivše verenice sudija najavljuje predočavanje fotografija sa skaja vezanih za otmicu Aleksandra Pukija Gligorijevića kojeg su ubili 16. juna 2020. tako što su ga namamili kod Beton hale. 

Srđan Lalić kao okrivljeni saradnik tužilaštva ispričao je da je Puki poverovao da ga zovu zbog trgovine marihuanom, ali da je to platio glavom. Što se tiče tog ubistva, lalić je rekao da se Belivuk pokajao što su ubili Pukija jer su očigledno pogrešili u proceni da je izdajica klana. 

Međutim, Nikola Jerković je tražio zamolnicu koju su srpski pravosudni organi poslali u Francusku za pribavljanje dokaza sa skaja, a zatim je branilac Veljka Belivuka Aleksandar Litričin tražio da im se da vremena da se upoznaju sa skaj komunikacijom u predmetu jer ga do sada nisu imali dovoljno. 

Sudija je odbila da pruži dodatnu priliku braniocima da se upoznaju sa skaj dokazima, a Litričin je na to tražio izuzeće čitavog veća. veće se povuklo radi donošenja odluke.

Sudija odsečno rekla "NE"!

Veće je odbilo zahtev branilaca, a sudija je obrazložila da nezadovoljstvo odlukama veća ne može da rezultira izuzećima sudija. U trećem pokušaju da se suđenje odloži branioci  se jedan po jedan žale da nisu mogli da otvore dokaze sa skaja i imaju uvid u skaj dokumentaciju. 

- Tražite da nam se otvori skaj koji ne radi i koji nismo mogli da pogledamo. To je naše pravo - protestuje advokat Litričin. 

Opasni pogledi i osvetnički poljupci sevaju pred stražom usred sudnice!

Iz  boksa za optužene danas streljaju pogledimqa okrivljene saradnike, a posebno preteće signale upućuju Nikoli Spasojeviću. Veljko Belivuk mu šalje poljupce .

Veljko Belivuk se saginjao da bolje vidi Spasojevića i slao mu je ljubavne poruke i usnamam mu slao sočne poljupce, dok mu je Miloš Budimir pokretima glavom pretio. Baš me čudi da i sa dijarejom može da preti. Kao loše mu je, a misli na osvetu - kazao je izvor Republike prisutan u delu sudnice za publiku. 

Sudija je predočila zamolnicu poslatu Francuzima, prvo na francuskom , pa na srpskom jeziku. 

Kada je u sudnici na ekranima predočena zamolnica na osnovu koje su pribavljeni dokazi sa skaja protiv ove OKG, advokat Nikola Jerković ustaje da komentariše i "navodi vodu na svoju vodenicu". 

Iz ove zamolnice možemo da vidimo tri stvari. Prvoje šta je tužilaštvo tražilo i po kom pravnom osnovu. Na osnovu toga vidimo da li je validno - rekao je Jerković. On je naveo da nigde ne piše da se radi o ispravi kako naši pravosudni organi to vode. Tužilaštvo se poziva na međunarodne sporazume iz sredine prošlog veka, te i to vidi kao sporno. 
Jerković tvrdi da se radi o operativnim podacima i da nije izvodljivo ozakoniti taj materijal.

- Pošto optuženima nisu oduzeti skaj telefoni, tužilaštvo je dovelo organe iz Francuske. Imei brojevi ne odgovaraju oduzetim telefonima- istakao je Jerković.

I Belivukov branilac se pridružuje rečima kolege te tvrdi da je zamolnica neistinita i da je sve što je usledilo nezakonito. 

- Piše da je od Veljka Belivuka oduzeto 11 telefona i to nije tačno jer se ne slažu IMEI brojevi - između ostalog je rekao Litričin. 

Sudija najavljuje da se prikažu skaj prepiske vezane za Gligorijevića, jednu od sedam žrtava. Odbrana opet skače na noge da to izbegne pa Jerković traži odgovor na zamolnicu iz Francuske.

Konsiljere kaže da je tužilaštvo obmanulo francuske organe tako što je poslalo nekoliko lica i imei brojeve i Francuzi su im odgovorili misleći da su im stvarno oduzeti telefone koji optuženima nisu oduzeti. Sve je urađeno na prevaran način. Jerković dodaje da ne smemo da verujemo francuskim vlastima vezano za skaj prepiske koje su presreli. 

- Mirjana Radosavljević je muškog pola kod njih  i ovo je apsolutno nepouzdan materijal i ne smemo d ase uzdamo u to što su Francuzi uradili - rekao je Jerković. 

Njegove kolege se pozivaju na evropske konvencije jer im smetaju kopije koje nisu overene. 

Marko Miljković Mesar se javlja za reč i traži određenu stranu zamolnica Francuzima vezanim za presretanje skaj komunikacije kriminalaca.

- Ovde se radi o tome da da su holandski tehničari izjavili... ovde se ne radi o istim serverima - rekao je Miljković tražeći da se pravosudni organi Francuske izjasni šta je na kom serveru nađeno - rekao je Miljković. 

Odbrana traži da se pozove prevodilac jer ima mnogo spornih mesta u dokumentaciji sa skaja dostavljenoj u Srbiju, ali tužilaštvo se ne slaže sa tim. Marko Miljković Mare Mesar traži reč i izlazi sa šest stražara oko sebe.

- Nije mi jasno kako je veće reklo da je isprava, a mi nemamo naredbu za pretres. Stavljam predlog da razmislite o tome o čemu se ovde radi. Mi smo već navodili d aje dokazna radnja , a ne isprava i to smo sada videli-  rekao je Miljković. 
Veljko Belivuk  Zvani Velja Nevolja uz jake mere bezbednosti ulazi u sudnicu u zebrastoj majci i papirima u rukama. 

Veće je donelo odluku ste izgovorili sudija. Po našem stanovištu nije ovo veće donelo odluku, mislimo da ste pročitali odluku drugog veća u slučaju Vračarci. Vršili su komunikaciju preko mobilnih sa skaj aplikacijom. Tvrdite da sadrže video materijal, glasovne i sms poruke....Tvrdite da nije u suprotnosti sa našim pravnim sistemom, a ja vas pitam kako je to moguće jer bi po tome mogli svi da se prisluškuju i komunikacije presreću. 

Gde i kada je oduzet nekome od nas telefon sa skaj aplikacijom, to mi recite sudija. Ranije ste nam prikazali neke slike i piše Veljko Belivuk, a ne vidi se dal je čovek ili medved. 

Navodili ste da su oduzeti telefoni koji ne mogu da se otvore, pa kako ste onda videli skaj. nadam se da ćete sudija hna kraju shvatiti da se radi o masovnom prisluškivanju što je i krivično delo - rekao je Belivuk između ostalog. Dejan Lazarević mozak odbrane klana zamolio je sudiju da još jednom preispita odluku o prihvatanju skaj komunikacije u dokaznom postupku. 

Sudija je u 18.43 prekinula suđenje i rekla da se nastavlja već sutra. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:


 

 

Komentari (0)

Loading