JEZIVA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U GRDELIČKOJ KLISURI! Teško povređen bračni par! MUŠKARAC IZGUBIO KONTROLU NAD VOZILOM!

Autor:

Hronika

29.02.2024

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarac je zbog težine povreda prebačen u UKC NIš.

JEZIVA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U GRDELIČKOJ KLISURI! Teško povređen bračni par! MUŠKARAC IZGUBIO KONTROLU NAD VOZILOM!

Foto: Shutterstock, Tanjug/J. PAP

Hitna pomoć i policija

Jutros se dogodila teška saobraćajna nezgoda u selu Letovište, u Grdeličkoj klisuri kod Vladičinog Hana, u kojoj su teško povređeni muškarac (63) i žena (60).

Vozač automobila je pod nepoznatim okolnostima izgubio kontrolu nad vozilom, usled čega je automobil sleteo sa puta i prevrnuo se, prouzrokujući ozbiljne povrede putnicima.


Nakon saobraćajne nezgode, hitna medicinska pomoć je odmah reagovala i pružila neophodnu medicinsku pomoć povređenima. Nakon što su stabilizovani, muškarac sa teškim povredama prebačen je u Klinički centar Niš, dok je žena takođe zbrinuta u lokalnoj zdravstvenoj ustanovi.

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?

U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode dužan je da obavesti policiju (192), i Hitnu pomoć (194). U obavezi je da ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja. Izuzetno se može udaljiti sa mesta nezgode, samo ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć, ili oceni da je moguće i potrebno da preveze povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, uz obavezu da se što pre moguće vrati na mesto nezgode.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading