UDES KAMIONA I AUTOMOBILA U KOJEM SU KAJAKAŠI: Trojica zadobili lakše telesne povrede!

Autor: M.B.

Hronika

25.02.2024

14:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teška saobraćajna nezgoda na putu Kraljevo - Raška.

UDES KAMIONA I AUTOMOBILA U KOJEM SU KAJAKAŠI:  Trojica zadobili lakše telesne povrede!

Foto: Tanjug/ M. MILIVOJEVIC, Shutterstock

Policija i hitna pomoć

Na magistralnom putu Kraljevo - Raška, nedaleko od Magliča, dogodila se teška saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovala jedno teretno vozilo i kombi sa sportistima kajakašima. Srećom, nema informacija o nastradalim ili teže povređenim osobama, ali trojica sportista su zadobila lakše povrede.

Sudar teretnog i kombi vozila

U ovoj nezgodi, sudarila su se teretno vozilo i kombi koji je prevozio sportiste kajakaše. Detalji o tome kako je došlo do ove nesreće biće poznati nakon sprovedenog uviđaja, koji će pružiti više informacija o okolnostima ovog događaja.

Srećom, bez težih povreda

Jedna od ohrabrujućih vesti u vezi sa ovom saobraćajnom nesrećom jeste ta da nema informacija o nastradalim osobama ili o bilo kojim teže povređenim licima. Iako su trojica sportista pretrpela lakše povrede, možemo biti zahvalni što nije bilo ozbiljnijih posledica.


Očekuje se istraga

Nakon ove nezgode, nadležne službe će sprovesti istragu kako bi utvrdile sve okolnosti koje su dovele do sudara teretnog i kombi vozila. Očekuje se da će rezultati istrage pružiti detaljniji uvid u uzroke ove nesreće i eventualno identifikovati mere koje se mogu preduzeti kako bi se smanjio rizik od sličnih incidenata u budućnosti.

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?

U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode dužan je da obavesti policiju (192), i Hitnu pomoć (194). U obavezi je da ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja. Izuzetno se može udaljiti sa mesta nezgode, samo ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć, ili oceni da je moguće i potrebno da preveze povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, uz obavezu da se što pre moguće vrati na mesto nezgode.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading