TRI OSOBE POVREĐENE U TEŠKOJ SAOBRAĆAJKI: Među njima i dete kome se lekari bore za život!

Autor: M.B.

Hronika

24.02.2024

15:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Težak saobraćajni udes u selu Grabanica.

TRI OSOBE POVREĐENE U TEŠKOJ SAOBRAĆAJKI: Među njima i dete kome se lekari bore za život!

Foto: Tanjug/AP

Danas se u selu Grabanica, u opštini Klina, desio težak saobraćajni udes u kojem je povređeno ukupno tri osobe. Među povređenima je i jedno dete koje je zadobilo teške telesne povrede.

Povređeni prebačeni u bolnice u Peći i Prištini

Dvoje odraslih osoba koje su povređene u udesu su prebačene u bolnicu u Peći radi pružanja medicinske pomoći. Sa druge strane, zbog težine povreda, dete je hitno prebačeno u bolnicu u Prištinu, gde će dobiti neophodnu medicinsku negu i tretman.

Uzrok udesa - neprilagođena brzina

Iz policije je saopšteno da se udes dogodio zbog neprilagođene brzine. Ovaj slučaj se trenutno istražuje kako bi se utvrdile sve okolnosti i uzroci nesreće.

Ovo je samo jedan u nizu saobraćajnih incidenata koji se dešavaju širom zemlje. Važno je da vozači budu svesni važnosti pridržavanja propisane brzine i pažljive vožnje kako bi se smanjio rizik od saobraćajnih udesa.

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?

U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode dužan je da obavesti policiju (192), i Hitnu pomoć (194). U obavezi je da ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja. Izuzetno se može udaljiti sa mesta nezgode, samo ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć, ili oceni da je moguće i potrebno da preveze povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, uz obavezu da se što pre moguće vrati na mesto nezgode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading