STRAVIČNA NESREĆA NA OBRENOVAČKOM PUTU! Devojci otkazale kočnice, zakucala se u kamion!

Autor: M.B.

Hronika

24.02.2024

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saobraćajna nezgoda na Obrenovačkom putu.

STRAVIČNA NESREĆA NA OBRENOVAČKOM PUTU! Devojci otkazale kočnice, zakucala se u kamion!

Foto: ST/Nebojša Mandić/Petar Divac

Danas ujutru, na izlazu iz Makiša, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali kamion i putničko vozilo. Prema informacijama portala Serbia_live, devojci koja je upravljala putničkim vozilom otkazala je kočnica, nakon čega se sudarila sa kamionom.

Uzrok nezgode

Jedan od ključnih detalja ove saobraćajne nezgode je otkazivanje kočnice na vozilu devojke koja je upravljala putničkim vozilom. Ova nezgoda nas podseća na važnost redovnog održavanja vozila i provere ispravnosti svih sistema pre svake vožnje.

Nema informacija o povređenima

Trenutno nema informacija o stanju učesnika ove saobraćajne nezgode. Policija je na licu mesta i vrši uviđaj kako bi utvrdila sve okolnosti ovog događaja.

Uloga policije

Policija je odmah reagovala i stigla na lice mesta kako bi sprovela uviđaj. Njihova uloga je da utvrde sve činjenice vezane za ovu nezgodu i da pomognu u otklanjanju eventualnih saobraćajnih smetnji.

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?

U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode dužan je da obavesti policiju (192), i Hitnu pomoć (194). U obavezi je da ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja. Izuzetno se može udaljiti sa mesta nezgode, samo ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć, ili oceni da je moguće i potrebno da preveze povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, uz obavezu da se što pre moguće vrati na mesto nezgode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading