NESREĆA U FABRICI CREPA: Radnika UDARILA STRUJA - Zadobio opekotine glave, vrata i šaka!

Autor:

Hronika

21.02.2024

15:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sanitetskim vozilom je prevezen u bolnicu gde su mu konstatovane opekotine glave, vrata i šaka.

NESREĆA U FABRICI CREPA: Radnika UDARILA STRUJA - Zadobio opekotine glave, vrata i šaka!

Foto: Shutterstock, Tanjug/J. PAP

Hitna pomoć i policija

Kikinđanin (57) i radnik treće smene fabrike crepa i pločica "Toza Marković" zadobio je ozbiljne povrede nakon što je došlo do strujnog udara dok je električar otklanjao kvar na električnoj instalaciji. Povreda se dogodila rano jutros, oko pola pet, a radnik je prebačen u kikindsku Opštu bolnicu.

Povreda i zbrinjavanje u bolnici

Sanitetskim vozilom je prevezen u bolnicu gde su mu konstatovane opekotine glave, vrata i šaka. Prema rečima iz bolnice, pacijent se nalazi u Jedinici za intenzivno lečenje, ali nije vitalno ugrožen. Iako ima opekotine, pacijent je svestan i komunikativan, te se nalazi na kliničkom praćenju. Njegovo stanje je zasad stabilno, ali će biti intenzivno praćeno.

Foto: youtube.com/rtv

 


Reakcija policije

Policija je potvrdila da je do povrede došlo prilikom otklanjanja kvara na električnoj instalaciji i da je povređeni radnik zbrinut u bolnici. Na licu mesta je obavljen uviđaj, a o slučaju je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo.

Ovaj slučaj nas podseća na važnost poštovanja propisanih mera bezbednosti prilikom rada sa električnom opremom i instalacijama. Nadu se da će se radnik uspešno oporaviti i da će ovaj slučaj poslužiti kao podsetnik svima o važnosti bezbednog rada.

Šta prvo uraditi u slučaju požara?


Kako je u 80 odsto slučajeva uzrok požara zapravo ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar, nestručno rukovanje i održavanje raznih aparata, preopterećenje električne instalacije, ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora, ali i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta, vatrogasci savetuju koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požar svela na minimum, ali i kako treba postupiti ako požar izbije u stanu, zgradi ili kući. 

Prvo i osnovno pozovite 193 i precizno recite adresu odnosno lokaciju požara, kao i to da li ima ugroženih osoba. Vatrogascima na licu mesta bilo bi poželjno dati što preciznije informacije o rasporedu prostorija kako bi što efikasnije pristupili gašenju, a pre toga omogućiti im nesmetan prolaz. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima, kao što su na primer boce sa gasom, lakovi...

Iskusni vatrogasci napominju da ako ste već napustili stan ili kuću u kojoj je izbio požar da se ne vraćate unutra.

Mere prevencije


Kako biste predupredili da do požara dođe u kući, ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora, grejna tela odvojte od kreveta, fotelja, kada na duže vreme napuštate kuću isključite sve električne uređaje. 

Zapamtite da električne uređaje i aparate u slučaju da se zapale ne smete gasiti vodom. Izvucite kabl iz utičnice, i gasite vatrogasnim aparatom sa prahom (S) ili ugljen dioksidom (CO2). Ni ulje koje se zapali u tiganju ne smete gasiti vodom, jer ćete izazvati još veći plamen. Potrebno je isključiti šporet ili gas, prekriti pokvašenim ćebetom ili nekom nesintetičkom tkaninom, samo prethodno zaštitite ruke i lice zbog opekotina. Na taj način vatra će ostati bez kiseonika neophodnog za gorenje i ugasiće se.

Vodu ne smete sipati ni u dimnjak ako se zapalio, upozoravaju vatrogasci. Sipanjem vode u dimnjak, voda se razlaže na vodonik i kiseonik, a poznato je da je vodonik eksplozivan gas, tako da može doći do eksplozije!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading