OVO ŠTITI MASOVNOG UBICU IZ MLADENOVCA! Tužilac objasnio šta će biti sa monstrumom: "Zakon je zakon, MORA SE POŠTOVATI!"

Autor:

Hronika

12.11.2023

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ilić je spomenuo da s obzirom na to da Blažića sada štiti pretpostavka nevinosti, pa tako se on ne može smatrati krivim dok god ne bude pravnosnažno osuđen.

OVO ŠTITI MASOVNOG UBICU IZ MLADENOVCA! Tužilac objasnio šta će biti sa monstrumom: "Zakon je zakon, MORA SE POŠTOVATI!"

Foto: instagram.com/stefanrasta, Tanjug/Strahinja Acimovi'ć

Goran Ilić, javni tužilac Vrhovnog javnog tužilaštva, prvi Poverenik za samostalnost javnog tuzilaštva i nekadašnji predsednik Udruženja tužilaca Srbije za "Telegraf.rs" govorio je između ostalog i o mogućoj kazni za optuženog Uroša Blažića.

- Najstroža kazna po našem Krivičnom zakoniku je doživotni zatvor. Međutim, takva kazna ne može da se izrekne učiniocu krivičnog dela koji u vreme izvršenja krivičnog dela nije navršio 21 godinu života. Takvom izvršiocu može da se izrekne maksimalna kazna od 20 godina zatvora - rekao je Ilić.

S obzirom na to da je Uroš Blažić (21) usmrtio vatrenim oružjem osam osoba, kako kaže Ilić, ova kazna koja se masovnom ubici iz Mladenovca može izreći apsolutno nije pravedna.

Republika

Foto: ST/Nikola Mutić, Printscreen

 

- Kazna nije pravedna, međutim, setite se čuvene izreke našeg pravnika Valtazara Bogišića: "Zakon je zakon, ma kako opor bio". Drugim rečima, ma kakav bio zakon se mora poštovati.

Javni tužilac Vrhovnog javnog tužilaštva pojasnio je dalje šta je mislio pod tim:

- Ako je osoba krivično delo učinila u bitno smanjenoj uračunjlivosti ili ako je učinila protivpravno delo kao neuračunjiva onda se prema njoj može izreći mera obaveznog psihijatriskog lečenja u zdravstvenoj ustanovi zatvorenog tipa. To znači, da je praktično to lice lišeno slobode bez vremenskog ograničenje. Da bi mera mogla da bude izrečena potrebno je da usled ponašanja izvršioca dela postoji opasnost da će izvršiti drugo teško delo i da je ta mera neophodna da bi se sprečilo izvršenje tog težeg krivičnog dela.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić facebook, Tanjug

 

Ilić je takođe spomenuo da s obzirom na to da Blažića sada štiti pretpostavka nevinosti, pa tako se on ne može smatrati krivim dok god ne bude pravnosnažno osuđen.

- Hipotetički osoba koja je u stanju bitno smanjene uračunjivosti ili neračunljivosti izvršila delo može da bude u psihijatrijskoj ustanovi radi čuvanja i lečenja- neograničeno. S obzirom na to da smo sve ovo govorili u kontekstu jednog krivičnog slučaja treba reći da Blažića za sada štiti pretpostavka nevinosti i da se on ne može smatrati krivim dok god ne bude pravnosnažno osudjen - zaključio je Ilić.

Podsetimo, optužnica protiv masovnog ubice iz Mladenovca napisana je na 210 strana, a u njoj je do detalja opisano kako je Blažić ubio devet, a ranio 12 osoba.

Jezivi podatak ukazuje da je Blažić sa sobom, pored automatskog oružja, kalašnjikova iz kog je pucao, poneo i eksploziv, koji ima toliko veliku razornu moć da je broj žrtava mogao da bude mnogo veći. Srećom, Uroš Blažić je eksploziv zaboravio u mercedesu kojim se odvezao na mesto zločina. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading