"MRAVLJI ŠVERC" IZAZOV ZA CARINSKE SLUŽBENIKE: Krijumčari su uglavnom osobe koje nisu upadljive i često prelaze granicu!

Autor:

Hronika

18.10.2023

15:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno su se carinici suočili sa dva takva slučaja koji opisuju ovaj fenomen.

"MRAVLJI ŠVERC" IZAZOV ZA CARINSKE SLUŽBENIKE: Krijumčari su uglavnom osobe koje nisu upadljive i često prelaze granicu!

Foto: Tanjug/A. ORLIĆ

Carina, granica

Krijumčarenje robe je često povezano s velikim tovarima ilegalnih ili neprijavljenih proizvoda, ali "mravlji" šverc predstavlja izazov za carinske službe zbog svoje neupadljivosti i čestih prelazaka granica.

Ovaj oblik šverca podrazumeva da obični građani, bez kriminalnih dosijea, postaju krijumčari tako što prenose manje količine robe preko granice, zarađujući na čestim prelascima.

Nedavno su se carinici suočili sa dva takva slučaja koji opisuju ovaj fenomen.

Prvi incident se dogodio 17. oktobra 2023. na graničnom prelazu Bački Vinogradi. Tada je sprečen 63-godišnji Subotičan da pređe u Mađarsku s automobilom natovarenim neprijavljenim cigaretama. Vozač je iskoristio svaki slobodan prostor u svom vozilu kako bi sakrio 600 paklica cigareta marke "Lucky Strike," "LM Blue Label" i "LM Red Label," čija je vrednost procenjena na preko 200.000 dinara.

Iako je tvrdio da nema ništa za prijaviti, detaljna kontrola je otkrila da je iskoristio bočne delove automobila kako bi sakrio po 300 paklica sa obe strane. Nameravao je da zaradi na razlici u ceni tih cigareta, budući da bi njihova vrednost u susednoj Mađarskoj bila gotovo dvostruko veća.

Sličan slučaj "mravljeg" šverca otkriven je 15. oktobra 2023. na graničnom prelazu Horgoš tokom rutinske kontrole autobusa koji je putovao iz Bugarske u Austriju. Carinici su pronašli preko 200 paklica različitih cigareta i 24 boce raznih alkoholnih pića iza vozačevog sedišta i u odmaralištu za vozače.

Jedan od vozača autobusa prijavio se kao vlasnik krijumčarenih cigareta marke "Sobranie," "LM," "Karelia," "Vogue," "Ome," i "Rothmans," kao i različitih bugarskih rakija i vina. Protiv njega je pokrenut prekršajni postupak, a sva otkrivena roba je zadržana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading