NISMO SMELI DA IZAĐEMO IZ KUĆE, VERUJEMO DA ĆE SAD BITI BOLJE: Meštani okoline Subotice živeli u strahu od iregularnih migranata, a evo kako je posle VELIKE akcije policije (FOTO)

Autor:

Hronika

01.08.2023

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meštani okoline Subotice potvrđuju da od jutros nema migranata i da se nadaju da će sada mirnije da žive.

NISMO SMELI DA IZAĐEMO IZ KUĆE, VERUJEMO DA ĆE SAD BITI BOLJE: Meštani okoline Subotice živeli u strahu od iregularnih migranata, a evo kako je posle VELIKE akcije policije (FOTO)

Foto: MUP. Nemanja Pančić

Migranti u Subotici

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u današnjoj akciji usmerenoj na suzbijanje ilegalnih migracija u šumskom pojasu prema granici sa Mađarskom pronašli su ukupno 300 iregularnih migranata.

U akciji je učestvovalo 820 policijskih službenika među kojima su pripadnici Specijalne aniterorističke jedinice, Žandarmerije, Interventne jedinice policije, Policijske brigade, Uprave granične policije, Uprave kriminalističke policije, Uprave za tehniku, Antiterorističke grupe i Policijske uprave Subotica.

Meštani naselja koje se nalazi u neposrednoj blini šume Makova Sedmica, kažu da od jutros nema migranata.

- Uglavnom ih viđamo uveče. Šetaju se u grupama, bude ih do desetak. Ne znaju gde idu, a pritom su veoma opasni. Oni beže u šumu, u dubinu. Uglavnom preko dana miruju, a kad dođe noć onda počinje pucnjava, međusobne prepirke i slično.

Kako kaže meštanin, kod njega za sada nije bilo problema sa krađom, ali na meti su uglavnom domaćinstva koja se nalaze u blizini mesta gde borave.

- Pljačkaju u grupama, ali u poslednjih mesec dana su se smirili. Zbog njih je ovde opsadno stanje. Policija na svakih 15 minuta patrolira šumom - ispričao je za portal Republika.rs meštanin koji živi u ataru šume Makova Sedmica. 

Ni meštani obliznjeg sela Hajdukovo ne reaguju dobro na pomen reči "migranti". 

- Ima ih previše, zabrinuti smo veoma. Jednu kuću su okupirali, a izlaze sa puškama, naoružani do zuba. Niko u selu ne sme kasno da ide sam ka svojoj kući. Vlada veliki strah - kaze meštanin sela Hajdukovo i dodaje da je uveren da će situacija nakon noćašnje akcije policije biti mnogo bolja. 

- Pre par dana je bilo pucnjave u šumi, u blizini stare kasarne, kažu da su se sukobili Marokanci i Avganistanci. Komšinica je pre neki dan nakupila puno naručje metaka. Povučeni smo i primorani da što manje izlazimo. Kažu da ima i leševa po šumi. Tamo niko ne sme da zalazi, jer ne znate pšta im u tim trenucima prolazi kroz glavu - rekao je meštanin Hajdukova. 

Inače, od ukupnog broja privedenih migranata, 13 je zadržano shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku, a protiv 27 će biti podnete odgovarajuće prekršajne prijave.

Tokom akcije, policija je pretragom terena od naselja Hajdukovo ka Staroj karauli, Jasenovačke šume kao i "Omarovog kampa“, pronašla devet automatskih pušaka, lovački karabin sa optičkim nišanom, tri pištolja, kao i 841 komad municije različitog kalibra.

Pronađeni migranti su, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice, prevezeni u prihvatne centre gde im je obezbeđen adekvatan smeštaj.

Policija će i u narednom periodu sprovoditi redovne kontrole kretanja i boravka migranata kako bi se očuvala bezbednost i sigurnost svih građana, kao i samih migranata.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je danas u Subotici, tokom akcije pripadnika policije na suzbijanju iregularnih migracija i razbijanja krijumčarskih grupa koja se kontinuirano sprovodi, da  Ministarstvo unutrašnjih poslova neće dozvoliti da bilo ko ugrozi bezbednost građana i njihove imovine.

- Odlučni smo u nameri da se suprotstavimo iregularnim migracijama i ne dozvolimo krijumčarskim grupama da ugrožavaju bezbednost naših građana. Današnja akcija policije samo je još jedna u nizu koja pokazuje čvrstinu te odlučnosti. Bezbednost naših građana za nas je na prvom mestu - poručio je ministar Gašić.

Ministar je istakao da država Srbija poštuje sva prava migranata u skladu sa međunarodnim konvencijama i ima human pristup prema njima, ali takođe i da zahtevamo da poštuju zakone naše zemlje i ne zloupotrebljavaju gostoprimstvo države i njenih građana.

Prema informacijama koje su nam dali mestani Hajdukova, svi su transportovani autobusima za sada na nepoznatu lokaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)

Loading
Solo

01.08.2023 16:06

Evo koliko je trebalo Vucicevom sefu Gasicu da organizuje lov na ilegalne imigrante koji su bukvalno dnevno pravili probleme po Subotici i okolnim mestima i to sa opasnim oruzijem godinama i ignorisali vapaje mestana koji zive tamo..Zar se tako brane svoji mestani od ilegalnih imigranata tek posle "mucnih vapaja" od par godina...Gasicu,Vucicu,Dacicu..jer ako se nista nedesava u Beogradu onda je to Ok dok drugi delovi zemlje mogu ali posle par godina..Bedno i jadno kako se sve to organizuje kod nas i na kraju nije ni cudo zasto smo takvi kao narod..samo da je meni lepo a za druge bas me briga....Hmm