DEČAK UBICA ĆE BITI ZATVOREN: Otkrivamo kakva sudbina čeka Kostu Kecmanovića!

Autor:

Hronika

04.05.2023

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pošto ne može krivično da odgovara jer nema 14 godina, biće zadržavan na klinici. Takvu opciju dopušta Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama.

DEČAK UBICA ĆE BITI ZATVOREN: Otkrivamo kakva sudbina čeka Kostu Kecmanovića!

Foto: ST/Vladimir Lukić, Nikola Mutić, Twitter

Učenik sedmog razreda Kosta Kecmanović ne može krivično da odgovara za jezivu pucnjavu u beogradskoj OŠ Vladislav Ribnikar, gde je juče ubio osam vršnjaka i čuvara, a ranio šestoro dece i nastavnicu istorije. Nema navršenih 14 godina što je u Srbiji  zakonska granica ispod kojeg dete ne može na robiju bez obzira na broj žrtava.

Ali šta je onda dalja sudbina ovog dečaka?

Kako saznaje Republika, u isčekivanju zakonskih izmena kojima bi se snizila starosna granica za krivicnu odgovornost sa 14 na 12 godina, on će biti u posebnom delu neke zdravstvene ustanove.

Ako ne može krivično da odgovara, to ne znači da ostali sistemi, pre svega sistem porodično-pravne zaštite, socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva, neće raditi svoj deo posla.

- On ne može krivično da odgovora, ali jasno je, iz mnogo razloga, da ne može da bude ni da bude slobodi. Biće u svojevrsnoj izolaciji klinke za neuropsihijatriju. On će, kako za sada stvari stvoje, biti zadržavan na klinici, što je duže moguće. A takvu opciju dopušta Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, koji predviđa (član 18) i da dete - a to je svako ispod 18 godina - može biti podvrgnuto medicinskoj meri - priča upućeni sagovornik.  

Foto: ST/Nemanja Pančić

Građani ispred OŠ Vladislav Ribnikar odaju počast žrtvama

Prema tom Zakonu, zaštita mentalnog zdravlja podrazumeva prevenciju nastanka mentalnih smetnji, unapređenje mentalnog zdravlja, analizu i dijagnozu mentalnog stanja lica, lečenje i rehabilitaciju zbog mentalnih smetnji, kao i sumnje na postojanje mentalnih smetnji (član 3).

Dete može biti podvrgnuto medicinskoj meri uz pristanak zakonskih zastupnika (roditelja, staratelja). Ali i bez njihovog pristanka, kada je neophodno sprečiti ugrožavanje života i bezbednosti tog lica ili drugih osoba. U ovom slučaju taj osnov je validan.

Ukoliko pristanak izostane, o zadržavanju odlučuje sud i može da ga produžava na 30 dana, pa tri i šest meseci, a na osnovu dokumentacije dečijeg psihijatra. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading