ČUVENI ADVOKAT TOMA FILA DAO SUD MASAKRA NA VRAČARU: To sam mislio 1991. godine, mislim i danas!

Autor:

Hronika

04.05.2023

11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je granica za krivičnu odgovornost 14 godina, sve što uradite do tih godina "ne računa se", ma o kako teškom zločinu da je reč. U svetu je situacija drugačija - SAD osuđuje i decu od 10 godina na kaznu doživotnog zatvora za najteža dela. Pocena je da čak 10.000 Amerikanaca služi kaznu doživotnog zatvora zbog zločina koji su počinili kao deca.

ČUVENI ADVOKAT TOMA FILA DAO SUD MASAKRA NA VRAČARU: To sam mislio 1991. godine, mislim i danas!

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ, Nikola Mutić, Privatna arhiva

Posle tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, gde je Kosta Kecmanović (13) iz pištolja ubio osmoro đaka, domara, i ranio nekoliko njih, predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je set mera koji bi trebalo da spreči da se ovakve tragedije dogode u budućnosti, a jedna od tih mera je i spuštanje krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina.

Foto: ST/Nikola Mutić, Vladimir Lukić

Kosta Kecmanović je otvorio vatru čim je ušao u školu

Naime, kako je granica za krivičnu odgovornost u Srbiji 14 godina, to znači da Kosta Kecmanović- dečak koji je ubio devet osoba i, prema tvrdnjama MUP, mesec dana planirao zločin, neće ići u zatvor. 

- Moj predlog je da spustimo granicu za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina - naveo je predsednik zemlje Aleksandar Vučić,  kao i da je postojala mogućnost da je K. K. znao da ne može biti krivično i pravno odgovoran.

Foto: Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je paket mera kako se ovakve tragedije ne bi ponavljale u budućnosti

- Kada smo u tuzi ujedinjeni, moramo da sagledavamo odgovornost i da tražimo rešenja da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo, nikada više ne ponovi - dodao je Vučić. 

Ovaj predlog je odmah na društvenim mrežama izazvao buru- neki smatraju da to treba odmah učiniti, neki da je to pogrešan metod, jer deca sa 12 godina nemaju potpunu svest...

Foto: Privatna arhiva, republika

Ispred OŠ "Vladislav Ribnikar"

Međutim, da li su deca danas ista kao i deca nekad u smislu razvoja- fizičkog, emocionalnog i psihičkog? Prema rečima čuvenog advokata Tome File- nisu! Sazrevaju mnogo brže i zato smatra, i to već dve decenije, da granica za krivičnu odgovornost mora da se spusti. 

Foto: printscreen/TV Prva

Advokat Toma Fila

- Još 1991. sam smatrao, pričao, isticao da deca sazrevaju mnogo brže nego što je bilo nekad, ljudski um brže sazreva, napredovali su i da granica za krivičnu odgovornost mora da se spusti. To smatram i danas - kaže Fila. 

On podseća da danas dete do 14 godina nema nikakvu krivičnu odgovornost, od 14 do 16 se izriču vaspitne mere, od 16 do 18 godina maloletnički zatvor, a od 18 godine zatvor. 

- Naravno, opet bi se pravila gradacija, ali granica mora da se spusti - dodaje on. 

A kakva je situacija u svetu? Na primer, u SAD, u državama poput Teksasa, desetogodišnjaci mogu završiti u zatvoru, a deci, koja počine težak zločin, može se suditi kao odraslima. I ne samo to, ta deca će i biti poslata u zatvor sa odraslima. Procenjuje se, prenose mediji, da oko 10.000 Amerikanaca služi doživotnu kaznu zatvora zbog zločina koji su počinili kao deca. Sa deset godina ste krivično odgovorni u Engleskoj i Velsu. Kao paradoks zajednica i mediji su navodili da sa deset godina tamo ne možete da pijete, pušite, kupite kućnog ljubimca, jer ste zakonski još uvek dete, ali pred sudom možete biti tretirani kao odrasla osoba optužena za ubistvo. 

Foto: Nikola Mutić

Građani pale sveće ispred OŠ u Beogradu

- Minimalna starosna dob za krivičnu odgovornost u Engleskoj i Velsu je deset godina i određena je još 1963. - što znači da se desetogodišnjaku optuženom za nečije ubistvo na britanskom sudu pred porotom, umesto na sudovima za omladinu, može suditi kao odraslom - navode mediji, kao i da je pitanje da li tako malo dete može da razume šta znači počiniti ubistvo, te da li su odgovorni zaista za vlastite postupke i pre nego što su postali tinejdžeri (nadaleko je poznat slučaj braće iz Engleske, od čega je jedan imao 14 godina, koji su brutalno ubili očuha koji ih je zlostavljao godinama i bili osuđeni za teško ubistvo). 

Procena je da je u poslednje dve decenije na britanskim sudovima u Engleskoj i Velsu završilo više od 7.000 dece uzrasta između 10 i 14 godina. Inače, ovo je najniža starosna granica za krivičnu odgovornost u Evropi.

U Švedskoj je, recimo, to 15 godina, a u Portugalu čak 16.

U Kini i Severnoj Koreji morate da imate 14 godina da bi vam se sudilo kao odraslom. 


Granica za krivičnu odgovornost u svetu

Engleska i Vels- 10 godina
Švedska- 15 godina
Portugal- 16 godina
Kina- 14 godina
Severna Koreja - 14 godina
SAD - dete od 10 godina može dobiti doživotnu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vlada

04.05.2023 11:35

Svako treba da odgovara za zločin. A sud neka sudi kolika će biti kazna.