NOSIO SA LEGIJOM OTKUP ZA MILIJU, PREDALI "ZEMUNCIMA" 5.200.000E: Babović dao čitulju kumu biznismenu Danku Mlađenoviću

Autor:

Hronika

27.04.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Došao iz Holandije da posreduje i preda novac da vlasnik "Verana" bude pušten, nije znao da Ulemek igra duplu igru.

NOSIO SA LEGIJOM OTKUP ZA MILIJU, PREDALI "ZEMUNCIMA" 5.200.000E: Babović dao čitulju kumu biznismenu Danku Mlađenoviću

Foto: www.profimedia.rs

Danko Mlađenović (58), biznismen i kum Milije Babovića koji je zajedno sa Miloradom Ulemekom Legijom nosio novac za otkup kada je Babovića 2002. oteo "zemunski klan", preminuo je 24. aprila. Od njega se čituljom, između ostalih, oprostila i porodica Babović.

Mlađenović je te 2002, kada je otet Babović, jedan od najpoznatijih srpskih biznismena, doleteo iz Holandije, gde je živeo, da bi posredovao u oslobađanju prijatelja i kuma. On je poslovnu karijeru počeo kao preduzetnik, a kasnije je držao nekoliko firmi za obezbeđivanje lica i objekata. Sa Babovićem je jedno vreme bio i poslovni partner.

SVEDOK NA SUĐENJU

Mlađenović je, zajedno sa Žarkom Zečevićem, tadašnjim generalnim sekretarom FK Partizan, i Legijom, koji je, kako se kasnije ispostavilo, bio zapravo nalogodavac otmice Babovića, u to vreme suvlasnika "Verano motorsa", nosio novac za njegov otkup. Babović je otet 24. marta 2002. na Južnom bulevaru u Beogradu, nakon izlaska s termina malog fudbala u jednom balonu. Pre kidnapovanja je praćen desetak dana. U tome su učestvovala braća Simović, Vlada Budala, Milan Jurišić, Dule Krsmanović i Miladin Suvajdžić, poznatiji kao Đura Mutavi. U zatočeništvu je proveo 40 dana, tokom kojih je mučen, pa je iz njega izašao sa 15 kilograma manje.

Na suđenju pripadnicima "zemunskog klana" 2007. Mlađenović je bio jedan od svedoka i ovako je govorio:

- Moja uloga bila je familijarne prirode i, sticajem okolnosti, došao sam u situaciju da sa Ulemekom nosim novac otmičarima. Oni su nas navodili preko telefona gde da idemo, tako da smo prešli više od 600 kilometara vozeći u svim pravcima po Srbiji. Između dve predaje novca bili smo u Šilerovoj ulici, gde smo upoznali Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma. Nemam indikacije da je Legija umešan u otmicu, on je kod Babovića dočekan kao prijatelj kuće - pričao je tada Mlađenović.

NAJVEĆA SUMA

U prvoj isporuci otmičarima je dato 5.200.000 evra, a novac su odneli Legija i Danko Mlađenović, kako im je rečeno, kod Ostružničkog mosta. Drugi put su nosili Legija i Žarko Zečević istu sumu. U istoriji srpskog kriminala najveći otkup za otmicu plaćen je baš za Miliju Babovića. Dva-tri dana posle druge isplate Milija Babović je pušten iznemogao, s povredama na nosu, nogama.

Milorad Ulemek Legija osuđen je kao organizator otmice na 15 godina zatvora.

OTMICE "ZEMUNSKOG KLANA"

2000.

Vuk Bajrušević, poznat i kao Mali Tref, bio je prva žrtva otmice. Bajrušević je rođeni brat Bojane Kovačević, supruge kontroverznog biznismena Vladana Kovačevića ubijenog devedesetih. Otmicu su naredili lično Legija i Dušan Spasojević. Kako se pričalo, vođi klana je smetao Bojanin vozni park, pa kad je za nju upitao Legiju, koji je navodno donosio konačnu odluku ko će biti otet, on mu je odgovorio: "Može, ima para".

2000.

Stefan Živojinović, sin Lepe Brene i Bobe Živojinovića, otet je ispred porodične kuće na Bežanijskoj kosi. Otmičari su tražili 2.000.000 maraka. Boba je ostavio novac na auto-putu prema Nišu, a Stefana, koji je tada imao osam godina, pustili su kod zoološkog vrta.

2001.

Milenko Aleksić, biznismen i direktor subotičke firme "Interšped". Ispostavilo se da su "zemunci" kobnog jutra inscenirali saobraćajnu nesreću tako što su udarili Aleksića svojim audijem s policijskim tablicama. Smestili su ga u nekakvo skladište i zatražili 10.000.000 maraka, misleći da je on i vlasnik firme. Pošto je Aleksić bio slabog zdravlja i stanje je počelo da mu se pogoršava, "zemunci" su se uplašili da bi mogao da umre i pustili su ga bez otkupnine.

2001.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Miroslav Mišković

Miroslav Mišković otet je 2001. ispred sedišta svoje firme u Novom Beogradu. On je bio u službenom vozilu kada su ih trojica naoružanih napadača s kapuljačama presrela i uperila automatske puške u Miškovića i vozača. Kako je kasnije napisao u svojoj autobiografiji, kidnaperi su ga držali u nekoj vrsti šahta, a pušten je već sutradan jer su ispunjeni njihovi uslovi. Za otkup su dobili sedam miliona maraka.

2003.

Suad Musić zvani Batko, biznismen iz Rožaja, otet je kod Slavije, kada se auto pod rotacijom preprečio ispred njegovog. U zatočeništvu je proveo tri sedmice. Prvobitna cena otkupa iznosila je sedam miliona evra da bi na kraju, navodno, bio pušten za milion.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading