PREDSEDNIKU VUČIĆU OTVORENO PRETILI NASILNIM SVRGAVANJEM: Podneta optužnica protiv HUŠKAČA u Beogradu

Autor:

Hronika

15.03.2023

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na prijavljenom skupu protiv "francusko-nemačkog plana" ispred spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu, 15. februara tokom govora sa postavljene bine, Damjan K. je pozvao na nerede, nasilje i svrgavanje.

PREDSEDNIKU VUČIĆU OTVORENO PRETILI NASILNIM SVRGAVANJEM: Podneta optužnica protiv HUŠKAČA u Beogradu

Foto: ST/D.STANKOVIĆ

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je danas Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv Damjana K. (34) i Dejana Z. (51) zbog sumnje da su sredinom februara ove godine pozivali gradjane Republike Srbije na nasilno svrgavanje predsednika Republike Srbije.

Okrivljenima se na teret stavlja produženo krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja u saizvršilaštvu.

U optužnom predlogu tužilaštvo je sudu predložilo da Damjana K. osudi na kaznu od godinu i po dana zatvora, a Dejana Z. na godinu dana zatvora. 

Takođe je predložilo sudu da produži pritvor okrivljenima da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Postoji opravdana sumnja da su Damjan K. i Dejan Z. od 12. do 15. februara 2023. godine sa umišljajem izvršili krivično delo, tako što su u više navrata pozivali gradjane na nasilje i nerede u cilju svrgavanja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa te funkcije, putem Telegram kanala "Narodne patrole“ i Youtube kanala "Srbininfo“.

Tako je 12. februara u emisiji na Youtube kanalu "Srbininfo“ Damjan K. rekao: I da krenemo u rušenje kako svih  ovih sporazuma, tako i režima Aleksandra Vučića...". 
Na pitanje Dejana Z. da li se režim Aleksandra Vučića može promeniti mirnim putem, Damjan K. je odgovorio: "... ja lično mislim da Aleksandar Vučić neće pasti mirnim putem". 

Potom je Damjan K. 14. februara na Telegram kanalu "Narodne patrole“ u video zapisu pozvao da se silom svrgne predsednik Republike rečima:"Braćo i sestre, pozvali smo vas na Sretenje od 18 časova kod Presedništva, naš cilj je jasan da sprečimo izdaju Kosmeta i da krenemo u rušenje izdajničke vlasti..."

Na prijavljenom skupu protiv "francusko-nemačkog plana" ispred spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu, 15. februara tokom govora sa postavljene bine, Damjan K. je pozvao na nerede, nasilje i svrgavanje rečima: "ja nemam drugog izbora, očekuj me Vučiću“, "kunem vam se na mnogo smo više spremni nego na nerede“, "da se bojim da Aleksandar Vučić neće pasti bez incidenta..." i drugim. 

Dejan Z. je tokom svog obraćanja okupljenim gradjanima rekao: "Svima onima koji hoće da izdaju, to je sada aktuelno i danas, pa ko se prepozna prepozna, a stići će ga to, ko potpiše njega ubiše", "ako nećemo da smo kamenog srca, mora jedan oganj da radi, nema nazad više“, "ovo je početak, krenuli smo, oni ili mi...“ i drugo. 

Nakon završetka obraćanja, osumnjičeni Damnjan K. i Dejan Z. su se na čelu okupljenih gradjana uputili ka ulazu u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu, silom oborili zaštitnu ogradu, nasilno ušli u dvorište, ali nisu uspeli da udju u zgradu Presedništva jer su ih u nameri sprečili policijski službenici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading