PRETUKLA DRUGARICU IZ ODELJENJA JER JE ODLIČAN ĐAK I SVI JE VOLE: Novo jezivo vršnjačko nasilje u Beogradu, devojčici upućene i pretnje - otvoriće ti lobanju!

Autor:

Hronika

17.11.2022

17:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zabrinuti roditelji učenika srednje škole u Beogradu ogorčeni su zbog ovakvog ponašanja petnaestogodišnjakinje.

PRETUKLA DRUGARICU IZ ODELJENJA JER JE ODLIČAN ĐAK I SVI JE VOLE: Novo jezivo vršnjačko nasilje u Beogradu, devojčici upućene i pretnje - otvoriće ti lobanju!

Foto: shutterstock

Vršnjačko nasilje

U Školi za dizajn kože na Voždovcu u Beogradu juče se dogodilo brutalno vršnjačko nasilje kad je učenica prvog razreda pred drugim učenicima krvnički pretukla drugaricu iz odeljenja, i to navodno samo zbog toga što je žrtva odličan đak i što je u školi svi vole.

Zabrinuti roditelji učenika ove srednje škole su ogorčeni zbog ovakvog ponašanja petnaestogodišnjakinje koja je nasrnula na nedužnu devojčicu, a pre toga joj, kažu, i pretila.

- Ponavljačica je isprebijala devojčicu udarajući je pesnicma i nogama, a sve iz ljubomore na njen uspeh i vladanje u školi. Deca kažu da su besnu nasilnicu jedva odvojili od nedužnog, istraumiranog deteta. Ona se od samog početka školske godine ponaša kao šerif, svi moraju da joj budu podređeni i đaci strahuju od nje - tvrdi jedan od roditelja učenika, piše Kurir.

Prema njegovim rečima, u školu su odmah došli policija i Hitna pomoć, a kada je uprava obavestila i roditelje, majka devojčice-žrtve jedva je došla sebi od stresa.

- Kako li je tek detetu koje je pretrpelo nasilje od satrane nasilnice i doživelo traumu za ceo život? - pita se zabrinuti roditelj.

I ranije je nasilnica pretila, otkriva on.

- Vajber grupe odeljenja su najveće zlo, preko kojih pojedini učenici vređaju i psihički zlostavljaju drugu decu. Ispada da su nasilnicima najčešća meta dobri i povučeni đaci, kao što je bila i ova devojčica. Najgore od svega je to što su nam deca rekla da su dečaci iz drugih odeljenja, koji podržavaju ovu tinejdžerku-nasilnicu, rekli da je najbolje da se žrtva ispiše iz škole jer će njihova "drugarica doći u školu već sutra i otvoriti joj lobanju"! - priča roditelj.

Novinari su direktoru škole Branislavu Mileskom uputili poziv, a on je potvrdio da je učenica prvog razreda tukla drugaricu iz odeljenja.

- Škola je odmah reagovala i obavestila roditelje, a bili smo prinuđeni zbog situacije da obavestimo policiju i Hitnu pomoć. Nakon toga odmah je reagovao i tim za nasilje u školi, a u popodnevnim satima smo obavestili i Ministarstvo prosvete.

Zakonske mere i kazne za vršnjacko nasilje

Za teže povrede obaveza učenika i za povrede zabrane nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja (vršnjačko nasilje) direktor škole obavezan je da pokrene i vodi vaspitno-disciplinski postupak o kojem obaveštava roditelja/staratelja.

- Vaspitno-disciplinske mere za vršnjačko nasilje mogu biti: (1) ukor direktora ili ukor nastavničkog veća; (2) premeštaj učenika od petog do osmog razreda u drugu osnovnu školu na osnovu odluke nastavničkog veća, uz saglasnost škole u koju prelazi, a uz obaveštavanje roditelja/staratelja; (3) za učenika srednje škole - isključenje iz škole.

- Škola, uporedo sa izricanjem vaspitno-disciplinske mere, određuje učeniku i obavezu obavljanja društveno korisnog, odnosno humanitarnog rada.

- Škola je dužna da svaki oblik vršnjačkog nasilja prijavi nadležnom organu i o tome odmah obavesti roditelje i uključi ih u odgovarajući postupak.

- Roditelj/staratelj deteta obavezan je da na poziv škole učestvuje u svim oblicima vaspitnog rada sa učenikom i odgovoran je za nasilje koje učini učenik.

- Od 100.000 do 1.000.000 dinara je prekršajna kazna za školu ako ne preduzima ili neblagovremeno preduzima mere u slučajevima vršnjačkog nasilja.

- Za isti prekršaj kazniće se i direktor škole novčanom kaznom od 25.000 do 100.000 dinara.

- Od 30.000 do 100.000 dinara propisana je kazna za roditelje/staratelje učenika koji učini vršnjačko nasilje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading