OPREZ! BUGARI UVALJUJU FALSIFIKOVANE ZLATNIKE LAŽNI FRANC JOZEF PREPLAVIO SRBIJU!

Autor:

Hronika

08.11.2022

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da su u pitanju lažnjaci, otkrio iskusni zlatar koji je polomio dukat i video da je spolja bilo zlato, a unutra olovo

OPREZ! BUGARI UVALJUJU FALSIFIKOVANE ZLATNIKE LAŽNI FRANC JOZEF PREPLAVIO SRBIJU!

Foto: Profimedia

Srpsko tržište, kada je u pitanju zlato, tačnije zlatnici, preplavili su lažni dukati Franc Jozef, koji inače važe za jedne od najprestižnijih i najtraženijih, saznaje Srpski telegraf.

U vreme masovne kupovine zlatnika, najviše zbog krize izazvane ratom u Ukrajini, prevaranti iz Bugarske su se dosetili kako da zgrnu pare.

MASOVNA PRODAJA

Naime, dukati su urađeni toliko dobro da ni iskusni zlatari često ne mogu da provale da su u pitanju lažnjaci.

- Iskusan zlatar koji je zajedno sa suprugom godinama u tom poslu i kom se pod rukom učinilo da nešto nije baš u najboljem redu odlučio je da proveri o čemu je reč. Svi dobro poznati sistemi provere, kao što je potapanje kiselinom, debljina zlatnika, kao i mnogi drugi nisu ukazivali na to da je u pitanju lažnjak. Tek nakon što je uzeo da lomi zlatnik, shvatio je o čemu je reč. Spolja je bilo zlato, a iznutra olovo. Zlatar je utvrdio da je u seriji od 18 zlatnika čak deset bilo lažno - priča izvor Srpskog telegrafa.

Dodaje da se ovi lažnjaci masovno prodaju u zlatarama.

Republika

Foto: Profimedia

 

 

- Čak ni pojedini zlatari ne znaju da je reč o falsifikatima, a zamislite tek laika. Suština je u tome da su prevaranti prepoznali trenutak kada je potražnja za zlatnicima velika i kada ih je na našem tržištu teško nabaviti, kada su potrebne rezervacije da biste ih kupili, a čeka se i po nekoliko nedelja ili meseci - priča naš sagovornik.

NOVI TREND

Nenad Nikolić, vlasnik jedne prestižne zlatare u Beogradu, kazao je u razgovoru za Srpski telegraf da konkretan sistem zaštite ne postoji, ali upozorava na to da zlatnike treba kupovati u proverenim zlatarama, koje su i uvoznici. - Iskren da budem, prvi put se susrećem s tom pričom da su se pojavili lažni Franc Jozef zlatnici, koji su spolja zlato, a unutra olovo. To je verovatno novi trend kada su u pitanju prevare. Smatram da iskusan zlatar ne bi naseo na to jer polazim od sebe, gde golim okom mogu da procenim da li je nešto lažno ili ne. Ima tu više faktora, tačno određena debljina, a i sistemom pod rukom može da se proceni. Svakako bih kupcima savetovao, kao što sam rekao, da ne kupuju u neproverenim radnjama, već da se odluče za prodavce koji nude zlatnike sa sertifikatom. Moj savet je da dukate kupuju u originalnom plastičnom pakovanju, a koji imaju žig - poručio je naš sagovornik.

Republika

Foto: Profimedia

 

 

Najpopularniji u Evropi

Originalni Franc Jozef je finoće 986 (98,6 odsto čistog zlata) i ima 23,6 karata. Najpopularniji je zlatnik u evropskim zemljama, kao i na našim prostorima. Jedan od razloga za to su, pored čistoće zlata, duga tradicija i istorijat. Ovaj zlatnik se kovao u periodu 1852-1915.

Nakon što je izradu preuzela austrijska kovnica "Mince Esterajh", proizvodi se isključivo kao investiciono zlato i na svakom je utisnuta 1915. godina. Franc Jozef dukat postoji u varijanti veliki četvorostruki i mali jednostruki dukat. Veliki dukat teži 13,96 grama, dok je težina manjeg 3,49 grama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading