Očekuje se vanredni nadzor, a bila i sanitarna inspekcija: Oglasila se opšta bolnica PRIJEPOLJE NAKON SMRTI BEBE OD 18 DANA

Autor:

Hronika

06.10.2022

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opšta bolnica Prijepolje oglasila se nakon slučaja smrti novorođenčeta, navodeći da se očekuje vanredni nadzor, te da je sanitarna inspekcija već izvršila nadzor porodilišta, ali da rezultati mikrobioloških ispitivanja još nisu stigli.

Očekuje se vanredni nadzor, a bila i sanitarna inspekcija: Oglasila se opšta bolnica PRIJEPOLJE NAKON SMRTI BEBE OD 18 DANA

Foto: Youtube printscreen

- Nakon saznanja da je došlo do smrtnog ishoda obavestili smo direktora Zdravstvenog centra (u Užicu) sa zahtevom da formira i pošalje komisiju za vanredni nadzor, čiji dolazak je najavljen za 7. oktobar, a takođe je izvršen nadzor porodilišta od strane sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravlje Užice od kojih očekujemo rezultate mikrobioloških ispitivanja - navodi dr Zoran Drobnjak v.d.direktora Opšte bolnice Prijepolje, za Telegraf.

O danu u kome je evedentirano narušavanje zdravlja deteta, povrđuju da je beba prebačena u Užice, a potom i u Beograd na dalje zbrinjavanje.

- Dana 18. septembra dete je iz Službe hitne medicinske pomoći upućeno na odeljenje pedijatrije u Opštoj bolnici Prijepolje, odakle je nakon pregleda upućeno sanitetskim prevozom u Zdravstveni centar Užice, a odatle u dečju kliniku u Tiršovoj - stoji u odgovoru Drobnjaka prenosi Telegraf.

U vezi sa navodima u periodu između otpusta i prebačaja u jedan, pa u drugi veći zdravstveni centar, direktor OB Prijepolje rekao je da se u operacionoj sali porodilišta poštuju utvrđene procedure i da nema detalje posete pedijatrima Doma zdravlja.

Novorođenče je primljeno u teškom opštem stanju u jedinicu intenzivne nege. I pored primenjenih svih mera intenzivne terapije, zbog težine stanja, dete nažalost nije odgovorilo na terapiju - odgovorili su iz "Tiršove", prenosi Telegraf.

Podsetimo, za Republiku je o ovom slučaju govorila majka deteta, Bojana Popović, koja je u ispovesti za naš portal otkrila da je njena beba Aleksandar, stara svega 18 dana, rođena u Opštoj bolnici u Prijepolju, preminula usled posledica bakterijskog meningitisa, kojim je, kako sumnja porodica, novorođenče zaraženo loše sterilisanim instrumentima. 

U potresnoj ispovesti za Republiku, nesrećna majka Bojana Popović kaže da je dete rođeno potpuno zdravo, porođaj je protekao uredno i ništa nije slutilo na tragediju koja ju je zadesila. Rekla je da za tragičan ishod krivi osoblje prijepoljske bolnice, koje optužuje za nemar i nebrigu za dete.

Problemi su se javili odmah nakon izlaska iz porodilišta.

Beba i ja smo već 16. septembra izašli iz bolnice, sa otpusnom listom na kojoj piše da je sve u redu, kako su i meni rekli. Bebi uopšte nisu rađene analize krvi, a meni su rekli da se zdravoj deci krv ne uzima. Uveče, kada smo već bili kod kuće, primetila sam da dete više plače i da odbija hranu. Odmah sutradan suprug i ja smo se javili u bolnicu, na dečje odeljenje, gde nas prima pedijatar Metka Šehović, koja mi je rekla da bebu verovatno muče grčevi, dala joj je lek i vratila nas kući - objašnjava Bojana

Iako joj je bilo čudno da su se grčevi javili tako rano, poslušala je savet doktorke, ali boljitka nije bilo:

Dete je neprestano plakalo, nakon čega smo se suprug i ja već ozbiljno zabrinuli. Imamo već jedno dete, sina od godinu i po dana i znam šta je plač kad dete ima grčeve. Odjednom, beba je počela da izbacuje braonkast sadržaj, nakon čega sam se opet zaputila u bolnicu. Bila je nedelja 18. septembar. Primila nas je dr Taida Hašimbegović, koja je rekla da nastavimo s terapijom od prethodnog dana za grčeve. Tražili smo analizu krvi, ali nam je rekla da laboratorija u bolnici nedeljom ne radi i uputila nas na privatnu laboratoriju. Kada su videli rezultate, hitno su nas uputili u užičku bolnicu.

Put do Užica, kaže, činio se kao večnost, a svaka sekunda kao godina. Razmišljala je šta je moglo da se desi bebi koja je do pre dva dana bila potpuno zdrava.

U užičkoj bolnici su nam, posle detaljnih analiza, rekli da je beba zaražena bakterijskim meningitisom, da je nastupila i sepsa, i da hitno mora da bude prebačena za Beograd. Tada je krenula nova agonija, opet put dug kao godina - ispričala je Bojana za Republiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading