TUŽILAŠTVO REKLO SVOJE: Odbačene krivične prijave Čedomira Stojkovića

Autor:

Hronika

20.09.2022

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu Čedomira Stojkovića koju je 16. septembra podneo ovom tužilaštvu zbog krivičnog dela "Zloupotreba službenog položaja" protiv majora policije Policijske uprave Stari Grad Radenka Ranisavljevića i pukovnika policije zaposlenog u Ministarstvu unutrašnjih poslova - Upravi policije Dejana Bojovića.

TUŽILAŠTVO REKLO SVOJE: Odbačene krivične prijave Čedomira Stojkovića

Foto: Tanjug/J. Ilić

Krivična prijava je odbačena jer u radnjama prijavljenih policijskih službenika nema elemenata krivičnog dela "Zloupotreba službenog položaja", niti ma kog drugog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Naime, podnosilac je u krivičnoj prijavi tvrdio da je Ranisavljević doneo nezakonito i neustavno rešenje 13. septembra, kada je rešavajući po prijavi za održavanje skupa i šetnje 17. septembra, organizatora skupa Gorana Miletića, direktora organizacije Civil Rights Defenders, odlučio da se “ne dozvoljavaju prijavljene šetnje”.

Za Bojovića je tvrdio da je doneo nezakonito i neustavno rešenje 14. septembra, odlučujući po žalbi na prvostepeno rešenje sa namerom da gradjanima koji planiraju da se okupe povredi pravo na slobodu kretanja i slobodu okupljanja zajemčene članom 54 Ustava Srbije.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Goran Miletić

Nakon razmatranja krivične prijave i priloga, Više javno tužilatvo u Beogradu je donelo gore pomenutu odluku, pošto je utvrdilo da prijavljeni nisu prekoračili svoja ovlašćenja, jer su preduzimali radnje za koje su ovlašćeni, kao i da su odluke doneli u skladu sa zakonskom procedurom i u propisanim rokovima.

U donetim rešenjima, prijavljeni su naveli razloge za svoje odluke i obrazložili ih, a ta objašnjanja su jasna i na zakonu zasnovana.

Takođe je nesumnjivo da prijavljeni nisu postupali u nameri da donošenjem takvih odluka ostvare sopstveni interes ili interes trećeg lica ili na štetu nekog lica, već su svoja ovlašćenja koristili radi ciljeva službe, a radi obezbedjenja jednake zaštite i bezbednosti svih gradjana i imovine na teritoriji na kojoj je najavljeno okupljanje.

Komentari (0)

Loading