RAT NA JUGU! Velja i Korać otkopali ratnu sekiru: Mafijaši naredili obračune na ulicama

Autor:

Hronika

28.06.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Poruke grafitima i napadi bandi u Beogradu i Sremskoj Mitrovici jasne su poruke koje šalju jedan drugom Velja Nevolja i Filip Korać.

RAT NA JUGU! Velja i Korać otkopali ratnu sekiru: Mafijaši naredili obračune na ulicama

Foto: Tanjug/Estock/ST/AP

Poslednji sukobi kriminalaca s južne tribine stadiona Partizana na srpskim ulicama ostavljaju za sobom sve više tragova koji otkrivaju da iza njih stoje ljuti neprijatelji - Veljko Belivuk i Filip Korać.

Oni preko navijačkih frakcija pokušavaju da se izbore za prevlast u narko-tržištu. Uhapšeni Belivuk, vođa srpske filijale "kavačkog klana", pokušavajući da se spase doživotne robije, osim s Koraćem, koji je blizak "škaljarcima", uporedo vodi još jedan rat na ulicama dirigujući iz zatvora svojim vojnicima.

Foto: MUP Srbije

Filip Korać

Naredio im je da na sve načine upozore svedoke njegovih zločina da ne sarađuju sa Specijalnim sudom da ne bi prošli kao i njegovih sedam žrtava, koje je masakrirao s Markom Miljkovićem i drugim saučesnicima.

Kako objašnjavaju naši izvori, dok sedi u pritvorskoj ćeliji, Velji Nevolji najveći strah predstavlja da članovi protivničkog klana ne pomisle da je on odustao od vladavine narko-tržištem u regionu, pa koristi svaki način da im pošalje poruku da je moćan, kao i kada je bio na slobodi.

Foto: Srpski telegraf

Grafit ispisan na zgradi posvećen Belivuku i klanu

- Belivuk je svestan da sada, kada je već godinu i četiri meseca iza rešetaka, nema istu moć u regionalnom švercu narkotika, kao kada je bio na slobodi, pa iz straha da to ne vide i njegovi protivnici iz "škaljarskog klana", koristi svaku priliku da preko članova svoje bande pokazuje da je njegova kriminalna ekipa najopasnija na Balkanu. Primer za to je i brutalni napad od prošle nedelje na mladića u Sremskoj Mitrovici. Tamo je poslao Miloša H., čuvenog po brojnom divljanju, da sa sedam saučesnika pretuče jednog momka na ulici usred bela dana da bi bilo što više svedoka, ali i video-snimaka, s ciljem da svi njihovi suparnici vide da Veljini "kavčani" još žive. Mladić kog su izabrali kao žrtvu navodno je prethodno maltretirao nekog iz njihove ekipe i terao ga da skine Partizanov dres - kaže naš izvor.

Foto: ST/N. PANČIĆ

"Velja i Mare cinkaroši" natpis na zgradi

Nakon tuče u Sremskoj Mitrovici došlo je do sličnog napada i u ponedeljak uveče na Novom Beogradu u Bloku 70, kada su desetorica huligana palicama pretukla jednog mladića i palila ga bakljama.

Prema našim saznanjima, Nevolja divljanjem na ulicama želi da počisti sve pristalice Filipa Koraća, kog nije uspeo lično da likvidira jer se posle bekstva iz Srbije krajem aprila sam predao hrvatskoj policiji, pa je tako sačuvao glavu na ramenima. Početkom juna osuđen je na godinu dana zatvora i uslovno na pet zbog posedovanja lažnog hrvatskog pasoša, za koji je rekao da je nabavio jer su mu pretili ubistvom.

Da se rat između Belivuka i Koraća zahuktao, govore i poslednji grafiti njihovih huligana. Prvo su na Karaburmi Veljini ljudi napisali: "Izdržite, braćo naša", misleći na njihovu borbu na suđenju, a posle toga je na Rudarsko-geološkom fakultetu osvanuo grafit Koraćevih "navijača": "Mare i Velja cinkaroši."

Istim uličnom ratom protiv Koraća Velja želi da pošalje poruku i svedocima njegovih zločina da mu ruke u zatvoru nisu vezane i da svakog može da likvidira.

Foto: ST/N. PANČIĆ

"Velja i Mare cinkaroši" natpis na zgradi

Jeziva poruka na leđima ubijenog

Sukob "navijačkih" frakcija Filipa Koraća i Veljka Belivuka eskalirao je 2017. na tribinama usled večitog derbija. Tada se Koraćeva grupa, pojačana plaćenicima iz Splita, na južnoj tribini sukobila s Veljinom. Nakon tih nezapamćenih krvavih scena na desetine navijača završilo je u bolnicama s teškim povredama, dok su ostali uhapšeni.

Kad je prošle godine uhapšena Belivukova ekipa, u javnosti u osvanule slike leševa njegovih žrtava. Na leđima jednog od njih monstrumi su nožem urezali poruku: "Korać pi*ka." Tu sliku su mu poslali.

Spasić: To su obračuni bandi, a ne navijača

Božidar Spasić, bivši operativac Službe državne bezbednosti, ističe za naš list da u obračunima navijača ništa više nema veze sa sportskim klubovima.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Božidar Spasić

- Očigledno je da se rat navijača sa stadiona preselio s tribina na ulice. Oni su, u bukvalnom smislu, formirali male operativne vojne jedinice u kojima se tačno zna ko šta treba da radi. Primera radi, jedni su zaduženi da na stadion unesu ta eksplozivna sredstva, a to ne mogu bez dogovora s policijom, drugi su zaduženi da diluju drogu na ulicama, treći da to rade ispred stadiona, četvrti se ubacuju u protivničke grupe... Navijači se poslednjih godina tuku samo zbog nekog ozbiljnog biznisa, a ne navijačkog uticaja, kao pre. Zato to više nisu navijački ratovi, već ratovi bandi. Pre škaljarskog i kavačkog klana to uglavnom i jesu bili navijački obračuni, ali sada na ulicama ratuju najteži kriminalci poput Veljka Belivuka i Filipa Koraća - navodi Spasić za Srpski telegraf.

Posle tuče u Bloku 70 i pucnjava

Iste večeri kada je u Bloku 70 na Novom Beogradu mladića pretuklo 10 napadača u istom kraju je drugi momak ranjen pištoljem u grudi. Pukom srećom, on je van životne opasnosti. On je policiji poznat odranije, a na saslušanju nije hteo da otkriva ko bi mogao da bude osumnjičen za pokušaj ubistva, pa je samo naglasio da nema neprijatelje.

Bonus video:

 

Komentari (0)

Loading