MUČKI UBIJEN I OSTAVLJEN NA ULICI DA ISKRVARI: Borak je bio STRAH i TREPET za beogradske kriminalce, a nadimak Ludi Mare je dobio sa razlogom

Autor: Republika

Hronika

03.05.2022

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se navršava 27 godina od ubistva Marka Boraka

MUČKI UBIJEN I OSTAVLJEN NA ULICI DA ISKRVARI: Borak je bio STRAH i TREPET za beogradske kriminalce, a nadimak Ludi Mare je dobio sa razlogom

Foto: facebook.com/printscreen

Likvidiran je na mučki način 3. maja 1995.

Za 18 godina, koliko je živeo, uspeo je da kriminalnim delima ostane zabeležen u svim analima beogradskog podzemlja devedesetih godina.

Marko Borak, mladić sa Dorćola, voleo da je ljudi veruju da sve što radi - radi zato što je ogorčen na one koji su se devedesetih preko noći obogatili dok je običan narod grcao u siromaštvu. Zbog toga je, kako je sam predstavljao, rešio da uzme pravdu u svoje ruke.

Iako tada još uvek maloletan, postao je strah i trepet na Dorćolu, a i mnogo šire, o čemu govori grafit na na uglu ulica Tadeuša Košćuškog i Gospodar Jovanove: "Vi koji dolazite, pazite se Malog Mareta!"

Nadimak mu je bio Mali Mare, ali su ga mnogi zvali i Ludi Mare, a evo i zašto...

Pucao je na mnoge opasne momke, dizao im u vazduh lokale i automobile, otimao im novac i delio siromašnim komšijama... Obožavao je kad ga zbog toga neko uporedi sa Robinom Hudom.

Imao je običaj da žrtvi telefonom najavi sledeći poduhvat. Nikada nije osuđen, jer svedoka njegovih zlodela nije bilo.

Bio je optužen za tri pokušaja ubistva, nanošenje teških povreda, podmetanja bombi, razbojničke krađe, izazvivanje opšte opasnosti... Za tako malo vremena, pričali su Dorćoli, napravio je više u svetu podzemlja, nego svi ostali "žestoki momci" tog vremena zajedno.

Marko Borak je tek bio proslavio punoletstvo kada je njegov život brutalno okončan na beogradskom pločniku. Otet je i mučen, a onda su mu izrešetali noge, kako je on često činio drugima. Izbacili su ga iz kola u ulici Svetozara Markovića gde je iskrvario do smrti. Navodno je ostavljern na stotinak metara od ustanove u kojoj je radila njegova majka.

Posle njegove smrti, koja nikada nije rasvetljena, u novinama je sutradan osvanula čitulja njegove bake: "Rekla sam ti, nisi hteo da slušaš."

Neki misle da je Mali Mare bio inspiracija za lik "Malog" koga glumi Nikola Đuričko u filmu "Do koske".

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading