KRALI PŠENICU PO RECEPTU DILERA DROGE: Evo kako lopovi prazne robne rezerve

Autor:

Hronika

16.04.2022

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojedini vlasnici agrofirmi zavarivanjem naprave duplo dno u silosima, tako uskladište manje količine od ugovorenih, a ostatak preprodaju, objašnjava izvor iz istrage.

KRALI PŠENICU PO RECEPTU DILERA DROGE: Evo kako lopovi prazne robne rezerve

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Kradljivci državnih robnih rezervi zanat su naučili od dilera droge. U svojim silosima prave duplo dno i tako skladište manje količine pšenice i kukuruza od onih koje im je država poverila na čuvanje. Ostatak od prispele ugovorene količine preprodaju i tako sebi pune džepove, a državi prave milionsku štetu.

Ovako za Republiku objašnjava izbor iz istrage funkcionisanje nekoliko grupa uhapšenih u poslednje vreme.

- Pre nego što napune silos, kradljivci zavarivanjem naprave duplo dno, odnosno pregradu koja onemogućava da silos bude ispunjen onoliko za koliko je planiran i napravljen. Samim tim, pšenica koja se transporterima puni odozgo, skladišti se od te pregrade naviše - navodi sagovornik.

On dodaje da čak ni kontrolori ne mogu uvek da razotkriju prevarante.

- Ljudi koji kontrolišu nepravilnosti koriste i sonde koje se odozgo ubadaju da bi se utvrdilo da li postoji duplo dno. Ono što ide u prilog prevarantima jeste što najčešće te sonde ne mogu da dohvate dno jer su silosi visoki. Međutim, kada lopovi podignu pregradu previše visoko, kontrolor sondom udari o duplo dno i otkrije ih - objašnjava izvor.

On navodi da ovaj princip veoma podseća na šverc droge u zavarenim bunkerima automobila i autobusa.

- Svi ovi modeli su poznati javnosti, pa nije isključeno da su pljačkaši robnih rezervi odatle dobili inspiraciju - kaže naš izvor.

Policija je saopštila juče da su zbog zloupotrebe poverenja u obavljanju privredne delatnosti uhapšeni A. B. (54) i S. Đ. (50), koji su na isti način oštetili Republičku direkciju za robne rezerve u ukupnoj vrednosti od 184.416.058 dinara. Njima je određeno zadržavanje do 48 časova, a uz krivičnu prijavu biće privedeni nadležnom tužilaštvu.

Naime, u SZR "Brajić Aleksa PR Slepčević" nedostaje 1.375.215 kilograma merkantilne pšenice, u vrednosti od 54.320.992 dinara sa PDV. Proverava se dokumentacija, pa će možda nedostajati i 574.000 kg brašna, u iznosu od 25.830.000 dinara.

- U DOO "Mlin Đorđić" Glušci, nedostaje 2.439.716 kilograma merkantilne pšenice, vrednosti od 92.813.782 dinara, kukuruza 946.706 kilograma, vrednosti 33.115.775,90, i brašna 1.299.700 kg, vrednosti 58.486.500 - navodi izvor iz VJT Novi Sad.

Rekorder u krađama u poslednje vreme je Novosađanin V. C. (59), koji se sumnjiči da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja, kao odgovorno lice privrednog društva "Žitopromet" DOO Ruma. On je osumnjičen da je u periodu od 1. januara do 30. marta ove godine oštetio Republičku direkciju za robne rezerve za 624.500.141 dinar, a za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu.

Vučić: Svi će u zatvor

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je kontrole državnih skladišta robnih rezervi i poručio da će u zatvor ići svi koji su na brutalan način krali, misleći da ih niko neće proveravati.

- A znate kako to rade? Postave duplo dno za našu robu, za žito. Duple rešetke postave, da vi mislite dole je, a nema je. Nisu mislili da će iko da proverava ima li žita ili ne... - rekao je predsednik i naveo da je to sve deo briga s kojima se država suočava u ovom trenutku.

Prostran: Mame ih visoke cene

Kako je za Republiku istakao agroekonomista Milan Prostran, krađe poput ovih su veliki problem za državu. 

- Reč je o marifetluku. Lopovi očigledno imaju raznih mogućnosti i ideja da na jedan nelegalan način dođu do novca. Trenutno su na tržištu nezabeležene visoke cene, možda čak u poslednjih 100 godina, što je provokacija za kradljivce i mangupe, koji skladište državne robe, da na brzinu dođu do para - naveo je Prostran. 

MILIONSKA ŠTETA

2013.

Uhapšeno pet osoba iz Novog Sada zbog sumnje da su od 2005. do 2012. omogućili prisvajanje 11.000 tona merkantilne pšenice i 10.500 tona kukuruza, uskladištenih u dva privatna preduzeća u Somboru.

2014.

J. N. i M. S. iz Beograda uhapšeni su zbog sumnje da su prisvojili oko 11.700 tona kukuruza i oko 6.400 tona pšenice, koju im je Direkcija za robne rezerve poverila na skladištenje, vrednosti oko 365 miliona dinara. J. N. osuđen je na godinu i po dana zatvora.

2014.

Četvoro čelnika mlina iz Velikog Gradišta uhapšeno je zbog sumnje da su Republičku direkciju za robne rezerve oštetili za oko 270 miliona dinara jer su prodavali čuvanu pšenicu.

2015.

Lj. K. uhapšen je zbog sumnje da je od septembra 2010. do februara 2013. prisvojio merkantilnu pšenicu i kukuruz u vrednosti od oko 440 miliona dinara, koji su mu povereni na čuvanje.

2020.

Iz silosa mladenovačke fabrike hleba "Makovica" pokradene su sve količine žita. Slučaj i dalje nije rasvetljen.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Beli

22.04.2022 13:23

Napisite na koliko su osudjeni svi koji su do sada krali robne rezerve pa cr se dalje doci do zakljucka da je pravosudje korumpiramo jer su ih oslobodili krivice!