VEŠTAK OBJASNIO KAKO SE UTVRĐUJE IDENTITET OSOBE SA SNIMAKA: Potrebno je čak 30 dana, a za nestalim Matejem se traga već 20

Autor:

Hronika

19.01.2022

07:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Matej Periš (27), za kojim već 20 dana traga beogradska policija, na poslednjem snimku do koga je policija došla vidi se silueta muškarca koji se spušta ka Savi, a prema rečima veštaka Nikole Dragovića za utvrđivanje identiteta osobe potrebno je 30 dana.

VEŠTAK OBJASNIO KAKO SE UTVRĐUJE IDENTITET OSOBE SA SNIMAKA: Potrebno je čak 30 dana, a za nestalim Matejem se traga već 20

Foto: Printscreen/Youtube,MUP

- Snimak koji sam pogledao napravljen je sa oko sto metara razdaljine i lošijeg je kvaliteta. Kako bi sa sigurnošću mogao da zaključim da je u ovom slučaju reč o Mateji Perišu morao bih da uporedim njegov snimak hoda ili trčanja od pre šest meseci. Ne sumnjam da ga njegov otac po hodu može poznati jer je to njegovo dete - tvrdi za Telegraf veštak Dragović.

Prema Dragovićevim rečima, snimci skinuti sa kamera uvek se mogu izoštravati kako bi se dobila što bolja slika i tajna je u količini piksela.

- Kada je reč o dokazima koji se veštače iz video zapisa na svaki detalj se obraća pažnja. I što je još zahtevnije što je reč o fiksnom dokazu koji se može iznova gledati i otkrivati, iako se na snimku tačno ne može zaključiti šta se dogodilo sa nekom osobom to se na osnovu nekih detalja može zaključiti - pojašnjava Dragović.

Dragović tvrdi da bi za veštačenje snimka na kome se vidi muškarac koji silazi ka Savi i kako bi se utvrdio njegov indetitet potrebno je okvirno 30 dana.

- U nekim slučajevima kako bi bili sigurni koja je osoba na snimku uključimo antroploško veštačenje. Tada sa sigurnošću utvrđujemo da li je osoba visoka 177 centimetara, a ne okvirno 180 - dodaje Dragović.

Periš: Budim se sa nadom da mi je sin živ

Nenad Periš, otac nestalog Mateje Periša kaže da i dalje gaji nadu da će se kući vrati sa živim sinom.

- Šta mogu da vam kažem nego da mi je teškom kao i svakom roditelju. Budim se i odlazim na spavanje s nadom. Svestan sam vremena koje prolazi, ali nadu ne gubim. Niti smem niti želim, zbog svoga Mateja. Hvala svima koji rade na ovom slučaju i duboko zahvaljujem svima koji saosećaju i mole - rekao je Matejev otac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading