ŠOKANTNE KAZNE ZA NAJTEŽA DELA U SAOBRAĆAJU: Drogiran USMRTIO vozača GSP, a dobio samo TRI GODINE I OSAM MESECI!

Autor:

Hronika

02.08.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Advokat Dragomir Mrdalj smatra da povećanje kazne Adamu Rakočeviću za samo šest meseci nije adekvatno,

Foto: facebook.com/Goran Vesić/Vozači tramvaja (i ostalo GSP osoblje)

NEDUŽNA ŽRTVA: Bojan Perać

Adam Rakočević (23), zbog kojeg je u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 12. februara prošle godine u Zemunu stradao vozač GSP Bojan Perać (31), drugostepenom presudom Apelacionog suda u Beogradu dobio je povećanje kazne sa tri godine i dva meseca za dodatnih šest meseci.

Advokat Dragomir Mrdalj, koga smo, povodom komentara na društvenim mrežama da je i ova kazna isuviše mala, zamolili za tumačenje složio se da kazna Adamu Rakočeviću nije adekvatna.

- S obzirom na to da mu je drugostepenom presudom određena kazna od dodatnih šest meseci, to i nije neka drastična promena. Problem našeg sudstva su nejednake kazne za identična dela - objasnio je Mrdalj za Srpski telegraf.

Te kobne noći na uglu ulica Tršćanske i Cara Dušana u Zemunu, pod probnom vozačkom dozvolom i kaznom kućnog pritvora od šest meseci, Rakočević je prošao na crveno svetlo i udario u autobus na liniji 45, koji je potom udario o autobus na liniji 15, u kojem se nalazio nesrećni Bojan. Među teško povređenima su se našli i vozač prvog autobusa Dragomir Ž., kao i putnica Merima K. Takođe, on je nakon što je video do kakve nesreće je došlo pokušao da pobegne s lica mesta, a da cela situacija bude još gora, bio je drogiran i u automobilu je imao dve kesice kanabisa mase 2,27 grama.

Očajna porodica poginulog

Boris Perać, brat nastradalog, rekao je da se oseća užasno nakon sramne presude.

- Presuda je smešna za smrt nekoga ko je imao tek 31 godinu. To poručuje da svako može da se nadrogira i ubije nekog i prođe nekažnjeno. Kada sam čuo kolika je presuda, osetio sam se užasno. Jasno mi je da to mog brata neće vratiti, ali to ne treba da bude nikakav izgovor za ovako smešne i bedne kazne - rekao je svojevremeno novinarima Boris Perać.

Uprkos svemu tome, prvostepenom presudom Rakočević je osuđen samo na tri godine i dva meseca zatvora. Apelacioni sud preinačio je tu kaznu tako što je povećao za šest meseci zatvora, na tri godine i osam meseci.

Roditelji nastradalog Bojana Peraća svoje nezadovoljstvo iskazuju na društvenim mrežama, navodeći da se nadaju da će pravda kad-tad biti zadovoljena.

- Nama, njegovoj porodici uništen je život. Ubijen je jedan čestit mladić dok je zarađivao svoje parče hleba. Svi mi, članovi njegove porodice, želimo samo jedno, pravdu za našeg Bojana - napisali su roditelji nastradalog mladića.

Podsetimo, kao olakšavajuću okolnost, prvostepeni sud je naveo da je optuženi priznao krivicu za pogibiju vozača GSP u Zemunu.

- Prvostepeni sud je prilikom donošenja odluke o vrsti i visini krivične sankcije koju će izreći okrivljenom pravilno utvrdio činjenicu, s obzirom na to da je u potpunosti priznao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret, te da se radi o mladom čoveku koji je u vreme izvršenja krivičnog dela imao 21 godinu. Žaljenje i kajanje koje je izrazio zbog izvršenih krivičnih dela, odnosno zbog posledica koje je izazvao drugima, takođe su olakšavajuća okolnost, dok u otežavajuću okolnost spada to da je kritičnom prilikom prouzrokovao ne samo zabranjenu posledicu u vidu smrti jednog lica nego i teške telesne povrede još dva učesnika u saobraćaju, kao i da je prekršio više od jednog saobraćajnog propisa - navedeno je u odluci Apelacionog suda.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading