Konačno nastavljeno suđenje za likvidaciju Đurovića na Dušanovcu: Vesković kuka na medije, a njegova žena donela alibi

Autor:

Hronika

15.06.2021

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje Nemanji Ivanovu i Darku Veskoviću optuženim za ubistvo Blaža Đurovića u martu 2018. godine, danas je konačno održano nakon polugodišnjeg odlaganja uglavnom zbog bolesti stranaka u postupku.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Izrešetan BMW u kom je bio Blažo Đurović

U sudnici Višeg suda u Centralnom zatvoru u više nego napetoj atmosferi predstavljeno je veštačenje doktora Dušana Keckarevića koje potpisuje sa Milicom Keckarević Marković. 

Pre nego je izgovorio ključnu stvar "da se DNK tragovi optuženih apsolutno poklapaju" sa tragovima na predmetima pronađenim u zapaljenim kolima nakon ubistva Đurovića, a u kojima je policija u gepeku pronašla pušku iz koje je pucano na Đurovića, uz rukavice i deo rukava, veštak Keckarević je zatražio od sudije Olivere Đurić informaciju da li će pravosudni organi reagovati na činjenicu da se oseća ugroženo i da je zabrinut za bezbednost najbližih.  

- Stručni savetnik Oliver Stojković je prešao svoja ovlašćenja i mene lično stavio u životnu opasnost jer je huškao Darka Veskovića da ne da uzorke iako ste naredili da mu se uzme bris. Vesković je direktno meni rekao da smo mu nameštali DNK tragove. Obavestio sam vas o svemu što se dogadjalo i sada me zanima da li je pokrenut postupak i da li ste obavestili Ministarstvo pravde - rekao je Keckarević.  

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Automobil Blaža Đurovića 

Sudija Đurić je zatražila da tužilac i branioci postave pitanja sudskom veštaku, ali su oni negodovali zbog činjenice da predmeti koji su veštačeni nisu doneseni u sudnicu. Ta pitanja im je sugerisala da postave na narednom ročištu u petak 17. juna, kada će naložiti donošenje dokaznog materijala. 

Prema optužnici, Vesković i Ivanov su pre tri godine, iz zasede, pucali na Đurovića ispred kuće u kojoj je stanovao. Sedeli su u kolima na oko 30-40 metara od njegove kuće čekajući priliku za likvidaciju, tvrdi tužilaštvo. Kada je Đurović krenuo automobilom pošli su mu u susret i tada je, kako piše u optužnici, Vesković u njega ispalio 29 metaka iz automatske puške.                            

Optuženi Ivanov osuđivan je nekoliko puta zbog teških krivičnih dela.  Za učešća u ubistvu Vladana Veličkovića u beogradskom hotelu osuđen  je na dve godine zatvora, a u junu 2007. godine  na godinu i po dana robije  zbog otmice.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Izrešetan BMW

Bosanska bezbednosna agencija SIPA je u okviru akcije "Papirus" naišla na njegovo ime i verovalo se da je nabavio lažni pasoš od grupe uhapšene zbog falsifikovanja dokumenata.

Lažni pasoš imao je i Vesković i zbog toga je uhapšen 2017. godine dok je pokušavao da pređe u Mađarsku na graničnom prelazu Horgoš zbog čega je bio uslovno osuđen.

Vesković tvrdi da nije bio u Beogradu kad je ubijen Đurović 

Dok je optuženi Ivanov mirno pratio suđenje nakon što je pozdravio svoju podršku u publici, njegov drugar sa optuženičke klupe Darko Vesković se često osvrtao znatiželjno kao ženi i prijateljima i glasno je negodovao zbog izveštavanja medija, a sudija mu je dozvolila da izađe za govornicu. 

- Sudija, ja nisam izneo svoju odbranu na glavnom pretresu, ali to planiram da učinim, međutim, meni i mojoj porodici je ugrožena bezbednost jer mediji uporno krše pretpostavku nevinosti i ja gore u pritvoru stalno čitam gluposti koje pišu i optužuju me da sam izvršio krivično delo iako je svako nevin dok se ne dokaže drugačije - rekao je Vesković, a sudija ga je uputila da preko advokata reši taj problem ako smatra da je oštećen. 

Iako ga tužilaštvo tereti sa surovu egzekuciju kao direktnog izvršioca, Vesković je na sudu danas tvrdio da se oseća loše zbog blaćenja njegove ličnosti u javnosti i da se u tome dobro ne snalazi jer nema prethodno iskustvo u krivičnim stvarima. Vesković se žalio da je njegov brat izbegao ubistvo u Nemačkoj optuživši nn policijskog službenika da je bio doušnik ubicama.

- Iz MUP -a je neko dojavljivao izvršiocu gde se kreće moj rođeni brat po Srbiji i Nemačkoj. Treba da naložite da se ispita  ko je i za čiji račun pratio mog brata koji je jedva preživeo , dok su dve osobe likvidirane, a jedna ranjena. Osećam da je meni i mojima ugrožena bezbednost,a imam troje dece od kojih je jedan moj sin pred punoletstvom - žalio se Vesković. 

Njegov branilac Zora Dobričanin Nikodinović tokom glavnog pretresa priložila je sudu spise koje joj je pred suđenje predala Veskovićeva supruga, a koji dokazuju da na dan ubistva Đurovića, Vesković navodno nije bio u Beogradu. 

- Predajem vam dva pisma koje mi je Darkova supruga Sonja predala danas pred ročište. Tu je i alibi da Vesković nije bio u Beogradu tog 10. marta. Donećemo i originalni račun iz hotela ako bude trebalo kada budete izvršili uvid u materijal - rekla je Dobričaninova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading