OTKRIVAMO: VELJINE UBICE SEJU STRAH NA MALTI! Belivukov klan se proširio i na MEDITERAN!

Autor:

Hronika

04.06.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kavački klan predvođen Belivukovim vojnicima potpuno preuzeo trgovinu drogom i obezbeđenje klubova na poznatoj turističkoj destinaciji!

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Veljko Belivuk

"Kavački klan" i njegov srpski ogranak, koji predvodi Veljko Belivuk, preuzeli su potpunu kontrolu Malte i trgovinu droge na tom ostrvu. Tragovi do kojih je došla srpska policija odveli su istragu protiv ove grupe do Mediterana, a suđenje za ubistvo egipatskog dilera koje je izveo plaćeni ubica Aleksandar Stojanović jedan je od tih novih tragova.

Već godinama je na Malti najaktivnija kriminalna grupa upravo Belivukova "navijačka ekipa", koja drži obezbeđenje po noćnim klubovima i učestvuje u dilovanju droge. Kao i u Beogradu, da podsetimo, u nekim lokalima Beton hale.

Lako do vize

Srbi lako dobijaju vize na Ostrvu vitezova. Prema podacima iz 2017, Malta je izdala 10.974 boravišne dozvole strancima koji su prvi put zatražili taj dokument, a najviše dozvola, 2.033, dodeljeno je državljanima Srbije. Mnogi Maltežani zbog višegodišnjeg prisustva Srba progovorili su naš jezik.

- I Stojanović, kome se sada sudi, jeste plaćenik, kao i Lazar Ilić, osumnjičen za ubistvo Aleksandra Šarca u TC "Ušće". Obojica su ubistvom pokušali da ispeglaju dug za drogu, što je očigledno model funkcionisanja "kavačkog klana" i srpskog ogranka, koji vodi Belivuk. Ako ubice posle zločina dobiju nešto sitniša pride, dobro su prošli. Narkomani i maloletnici su prvi izbor mafijaša upravo zbog toga što lako mogu da manipulišu njima - navodi dobro obavešteni izvor iz istrage.

Trag koji vodi ka "kavčanima" je i ubistvo novinarke Dafne Karuane Galicije, koja je likvidirana u eksploziji bombe postavljene pod njen automobil 2017. Malteška novinarka je istraživala sumnjiv posao i ljude koji su bili uključeni u dogovor u Crnoj Gori oko kupovine crnogorske vetroelektrane Možura. Zadatak da je likvidiraju, prema nekim saznanjima, dobio je u sprezi s tadašnjom vlašću i nekim policijskim rukovodiocima crnogorski deo "kavačkog klana". U Crnoj Gori niko se nije ozbiljno bavio istraživanjem te priče. Tek nedavno je pomenut nekadašnji šef bezbednjaka Zoran Lazović, ali kao čovek koji se sumnjiči da je skinuo Veljka Belivuka s crne liste ulazaka u Crnu Goru. Slučaj malteške novinarke je zatvoren suđenjem na Malti.

Uz ovakva ubistva visokog ranga, "kavčani" i Belivukovi vojnici se prvenstveno bave narko-biznisom, otmicama ili ucenama, a kriju se iza navijačke grupe "Grobari Malta".

- Njihov vođa je izvesni Aleksandar iz Novog Sada, a ova agresivna grupa broji između 50 i 100 članova. I većina Srba koji organizovano putuju na Maltu radi obavljanja sezonskih poslova kasnije im se pridruži radi neke vrste zaštite. Među njima je veliki broj onih Srba koji se kriju od zakona. Uglavnom rade kao noćni čuvari po klubovima, konobari ili kuvari - navodi naš izvor.

Ova grupa je posle jačanja Belivukove ekipe postala lojalna samo njemu.

Aleksandar Stojanović se na suđenju zasad navodi samo kao ubica Valida Salaha Abdel Motaleba Muhameda (42) u ratu za tržište narkotika. U Egipćanina koji je imamo podeblji policijski dosije zbog trgovine drogom Stojanović je pucao za 5.000 evra. Policiji ga je odao dobar prijatelj i cimer.

DILOVANJE DROGE, UBISTVO I MISTERIOZNA SMRT

Novosađanin i navijač Partizana Marko I. (31) pronađen je 2017. mrtav u moru nakon pada s litice. Malteška policija sumnjala je na ubistvo u "obračunu navijača". Jedan od Srba koji se "proslavio" na Malti je Milan C. (35), koji je 2019. osuđen jer je ubio biznismena sa Malte Huga Hetkutija. Motiv svirepog ubistva bio je to što je Milan prethodno otpušten s posla. Hetkutijevoj sahrani prisustvovao je veliki broj poznatih i političara s Malte, uključujući i ministra turizma Konrada Micija.

Iste godine uhapšeni su Cvetko Ž. (37) i Zvonko C. (42) iz Srbije nakon policijske racije u kojoj je kod njih pronađeno 65 kilograma kanabisa. S njima su, nakon višenedeljnog praćenja, pali i Hrvat i jedan Maltežanin zbog rasturanja narkotika.

Malteški mediji su, takođe, redovno beležili tuče grobara Malte sa navijačima iz Bosne i Hrvatske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading