GUMAR PSIHIČKI PUKO U ZABELI! Legijin naslednik na čelu JSO izgubio kontakt sa realnošću: Priča nebuloze, ĆERKU NE MOŽE DA PREPOZNA

Autor: Republika

Hronika

22.04.2021

07:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Duško Maričić Gumar (51), bivši komandant rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO) je pukao psihički u zatvoru, tako da ne prepoznaje ni svoju ćerku.

Milorad Ulemek Legija

Nekadašnji naslednik Milorada Ulemeka Legije (53) na mestu “crvenih beretki” je trenutno u požarevačkom zatvoru Zabela, ali je prethodno bio na lečenju u Specijalnoj bolnici u zatvoru u Beogradu.

- Gumar je odavno psihički loše, tako da jednom nije prepoznao svoju ćerku kada mu je došla u zatvor. Bio je skroz izgubljen. Zbog toga je često boravio na odeljenju psihijatrije Specijalne bolnice u zatvoru u Beogradu. Sada je vraćen u strogo čuvani Sedmi paviljon, u kojem se nalaze i njegove bivše kolege iz “crvenih beretki”: Nenad Bujošević Rambo, Branko Berček, kao i nekadašnji načelnik Službe Državne bezbednosti Radomir Marković. Nije blizu njih, pošto su oni na drugom kraju paviljona. U posetu mu dolazi samo njegov brat - kaže za Objektiv izvor iz zatvora Zabela.

Da je Gumar psihički loše, videlo se i na suđenju za oružanu pobunu pripadnika JSO, pošto su Legija i odbrana pitali sudije da li je on uopšte psihički sposoban da prati proces nakon iznetih optužbi.

- Je li Legija meni naredio da ubijem Stambolića? Da, Legija je meni naredio da ubijem Stambolića! - rekao je u sudu Gumar, posle čega se Legija obratio sudu.

RepublikaFoto: youtube.com/paranormal5/printscreen

- Maričića poznajem pola života, zajedno smo živeli i radili. Ali, ovo više nije onaj Duško koga sam poznavao. Dajte da mu svi pomognemo. I njemu i nama da se sve ovo ne pretvori u agoniju koja bi imala teške posledice za sve.

Nisam mnogo pametan i obrazovan, ali na osnovu svih tih nalaza, postaviću vam prosto narodsko pitanje: „Da li je Maričić normalna osoba? Da li je svestan, da li zna za šta mu se sudi i za šta je optužen? – pitao je Legija, a veštak neuropsihijatar mu je odgovorio da Maričić nije sposoban da psihički prati suđenje.

Veštaci su zaključili da je Gumar postao psihotičan, agresivan i da se ponaša zapovednički. Odbrana je navela da je kod Gumara još 2011. uočen duševni poremećaj, ali da sud na to nije obraćao pažnju. Istakli su da je Maričić od 2006. imao posttraumatski stresni sindrom i nesanicu, zbog čega je pio lekove, kao i da je na suđenjima govorio nebuloze.

U prilog tome, naveli su njegove izjave „da treba za 10 miliona evra da prebaci rakete preko Makedonije na Kosovo” i da je sudiji govorio “da mu smrdi kravata”.

 

BIO U “KNINDŽAMA”

Presudom Specijalnog suda zbog učešća u ubistvu Ivana Stambolića, bivšeg predsednika Srbije, Maričić je osuđen na 30 godina zatvora. Maričić je uhapšen 25. marta 2003. Treći i poslednji komandant Jedinice za specijalne operacije MUP Srbije i jedan od egzekutora Ivana Stambolića, bivšeg predsednika Srbije, rođen je u selu Pributić, kraj Gračaca, u Lici. Kao specijalac prošao je sva ratišta, od bivše SFRJ, preko Kosmeta, do juga Srbije.

Maričić je dugo godina živeo u Gračacu, gde mu je otac imao vulkanizersku radnju. Po očevoj radnji, u kojoj je ponekad radio, dobio je nadimak Gumar.

Po izbijanju ratnih sukoba u Hrvatskoj, Maričić se pridružio kapetanu Draganu i njegovim „knindžama”. Još iz tog perioda datira njegovo poznanstvo sa Legijom.

 

ODLIKOVAO GA MILOŠEVIĆ

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

Posle pada Republike Srpske Krajine, Maričić je prešao u Srbiju.

Radni odnos u MUP Srbije, odnosno u Jedinici za specijalne operacije RDB, zvanično je zasnovao 1997. godine. Početkom jula 1999. godine odlikovao ga je Slobodan Milošević Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Za komandanta “crvenih beretki”, gde je bio major i pomoćnik komandanta, došao je pošto je u junu 2001. godine Legija dao ostavku.

Po njegovom postavljenju, tadašnji čelnici RDB ocenili su ga kao čoveka koji nema kriminalni dosije.

“Crvene beretke” je predvodio i tokom njihovog protesta u Beogradu, u novembru 2001.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading