POČINJE SUĐENJE MILOŠU SIMOVIĆU: "Zemunac" pred sudom zbog pokušaja ubistva Sretka Kalinića

Autor: Republika

Hronika

04.04.2021

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Pred Specijalnim sudom u Beogradu sutra treba da počne suđenje nekadašnjem pripadniku "zemunskog klana" Milošu Simoviću, povodom optužbi da je pokušao da ubije pripadnika istog klana Sretka Kalinića u Hrvatskoj 2010. godine, dok su bili u bekstvu od srpskih pravosudnih organa.

Foto: youtube.com/printscreen
Miloš Simović

I Simović i Kalinić se sada nalaze u sprskim zatvorima gde izdržavaju maksimanle zatvorske kazne zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića 2003. godine, niz zločina koje su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana", ali i više ubistava u Beogradu 2004. godine.

Simović je na ranijim suđenjima za druga krivična dela potvrdio da je nakon svađe, pucao u Kalinića, jer se plašio da će on ubiti njega.

Kalinić, koji u ovom procesu ima status oštećenog, pojaviće se takođe pred sudom, da svedoči o ovom događaju.

Kalinić i Simović uspeli su da pobegnu iz zemlje nakon ubistva premijera i akcije "Sablja" u martu 2003. godine i do ovog događaja odolevali su hapšenju, sarađujući u novim krivičnom delima uz pomoć jataka iz regiona.

Foto: youtube.com/ AlLu Co.
Sretko Kalinić

Za njima je sve vreme bila na snazi Interpolova poternica Srbije.

Međutim, među njima je, kako su ranije ispričali pred sudom, došlo do svađe prilikom roštiljanja na jezeru Rakitje pored Zagreba. Simović je tada pucao u Kalinića u stomak i grudi i pobegao.

Kalinić je završio u boilnici u Zagrebu, a nakon oporavka izručen je Beogradu. Simović je uhapšen dva dana nakon pucnjave u blizini granice sa Hrvatskom.

Istragu za ovaj pokušaj ubistva sprovelo je hrvatsko pravosuđe i predmet ustupilo srpskim organima.

Optužnicu protiv Simovića sada zastupa Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Apelacioni sud u Beogradu je u avgustu 2013. godine je potvrdio presudu Specijalnog suda, kojom su Kalinić i Simović osuđeni na po 40 godina zatvora zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana".

Foto: Tanjug/D. ANTONIĆ
Zoran Đinđić

Oni su 2008. osuđeni na maksimalnu kaznu u odsustvu, ali su nakon hapšenja tražili ponavljanje suđenja na kojem su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Ista kazna im je izrečena i u postupku koji se je vođen protiv njih i Luke Bojovića i Vladimira Milisavljevića, koji su oslobođeni, zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva.

Kalinić je u februaru 2012. godine pokušao bekstvo iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu, ali je u tome sprečen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading