VELJINA EKIPA POKRALA ZLATO I DIJAMANTE: Šokantno otkriće o pljački Muzeja primenje umetnosti

Autor: Republika

Hronika

23.03.2021

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maja Gojković, ministarka kulture, otkrila je da je obezbeđenje koje je pripadalo jednoj navijačkoj grupi koje je obezbeđivalo Muzej primenjene umetnosti u Beogradu ukralo iz njega zlato s kraja 19. i početka 20. veka.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ/mpu.rs
Velja Nevolja

Iako se pomenuta pljačka dogodila pre godinu i po dana, do sada niko nije uhapšen, a firma koja je do tada čuvala muzej isti posao obavlja i dan-danas. Iako ministarka nije precizirala o kojoj je tačno navijačkoj grupi reč, pojedini izvori navode da su u pitanju ljudi nedavno uhapšenog Veljka Belivuka.

- Imam dokaze o krađi u Muzeju primenjene umetnosti. Ukradeno je zlato s kraja 19. i početka 20. veka, koje uopšte nije pronađeno. Ispalo je da je član obezbeđenja pokrao to, a neverovatno da direktorka tog muzeja (Ljiljana Miletić Abramović, prim. aut) nije raskinula ugovor s obezbeđenjem kom je on pripadao - izjavila je ministarka tokom nedavnog gostovanja u emisiji "Uranak" na K1 televiziji.

Na pitanje da li je za ovaj slučaj mogao da zna bivši ministar Vukosavljević, Gojkovićeva je rekla da ne sumnja ni na koga, samo da dobro čita novine i prati medije, gde može da se nazre da li je neko trebao i mogao da zna ili baš ništa nije mogao da zna i tako pokazao da je loš ministar.

- Sama direktorka Muzeja primenjene umetnosti je prijavila ministarstvu tek desetak meseci posle krađe, tvrdeći da su joj inspektori rekli da ćuti, da nikome ne govori radi istrage. Time se samo izgubilo na vremenu. To je veoma skup nakit, to su zlato, dijamanti. Naša saznanja su da obezbeđenje vrši jedna od navijačkih grupa, nekog od dva velika kluba - izjavila je Gojkovićeva.

RepublikaFoto: Tanjug
Maja Gojković

Ona je dodala da joj je sama direktorka muzeja lično rekla za krađu prilikom jedne protokolarne posete muzeju kada je postala ministar.

- Tada su mi zaposleni doneli dosije i rekli da je tu izvršena jedna velika krađa i to se saznalo tek pre nekoliko meseci - rekla je Gojkovićeva.

Ministarka kulture je tokom gostovanja pomenula još jednu pljačku i to u lokalu koji pripada Ministarstvu, a nalazi se u Beton hali, koji još nije dovršen, pa, samim tim, ni otvoren.

- U tom lokalu izvršena je pljačka, bez obzira na to što nema ništa u njemu. To je lokal koji je u renoviranju, dodeljen je muzeju u Jagodini, naivna i marginalna umetnost, i tu je ukraden potpuno nov lift koji košta oko 15.000-20.000 evra. Volšebno su ugašene kamere, a istrage kao da nikada nije ni bilo. To se dešavalo pre dve godine, a ne verujem da je ministar učestvovao.

 

Direktorka mora da ode

Ministarka Maja Gojković objasnila je da tadašnji UO, kao ni direktorka, kojoj još uvek nije završen mandat, nisu snosili nikakvu odgovornost. Novi UO, koji je postavljen u međuvremenu, treba da raskine ugovor sa agencijom čiji je radnik napravio ogromnu štetu, ne samo za muzej nego za državu.
- UO treba da preporuči mere da direktorka mora da ode, da mora da se postavi neko novi ko je mnogo odgovorniji prema kulturnom blagu Srbije - naglasila je Gojkovićeva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Rale

23.03.2021 19:08

Lopovi čuvaju državno zlato?

Neško

26.03.2021 10:32

Ma iznosili pare u crnim džakovima na kipar. Prvo pretresi te sve lokacije vezane za onog ko je prijavio