Produžen pritvor Srbima narko-dilerima u Španiji: PLAŠE IH KORONOM DA ODAJU BOSOVE?!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članovi bande nazvane "Poslastičari" prebačeni u drugi zatvor usred pandemije, kada su transferi svedeni na minimum, što se tumači kao neka vrsta pritiska!

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

P. P. (36) i N. D. (37) iz Srbije, članovi bande nazvane "Poslastičari", koji su u oktobru sa četvoricom Španaca uhapšeni zbog šverca 560 kilograma kokaina, ostaju u pritvoru. Takođe, odlučeno je i da budu prebačeni u zatvor Topas iako to nije obrazloženo, s obzirom na to da su takvi transferi maltene zabranjeni zbog širenja koronavirusa.

Srbi i njihovi saučesnici uhvaćeni su u Rijas Bajksasu u Galiciji tokom akcije nazvane "Dinastija". Za ovu kriminalnu grupu se veruje da je povezana sa moćnim balkanskim kartelom.

- Herardo Rijal Iglesijas (41) moćni je narko-bos, koji je na čelu bande "Poslastičari", a koji je takođe pao kad i Srbi. On već 25 godina krijumčari drogu u saradnji sa balkanskim kartelom. Njegovim saradnicima, koji su uhapšeni u oktobru, sada je produžen pritvor po odluci Krivičnog veća Nacionalnog visokog suda jer je njihova žalba, u kojoj su advokati zahtevali oslobađanje, odbijena - naveo je izvor iz istrage za lokalne medije.

Ko je izdao Herarda Rijala?

Prema saopštenju španske policije, galicijska grupa udružila se sa članovima opasnog klana sa Balkana da bi zajedno učestvovali u "operaciji". Sumnja se da ih je, osim policajca, odao i neko od njihovih ljudi koji je bio upućen u sve do najsitnijih detalja. Reč je o anonimnoj dojavi, pa se postavlja pitanje: "Ko je izdao Herarda Rijala?"

Takođe, sud je odredio da se svih šestoro uhapšenih, sa sve desnom rukom lidera Hoseom Anhelom Rodrigezom Oubinom, prebace iz zatvora Alama u Topas u Salamanki.

- Tu odluku osumnjičeni su dočekali s ogorčenjem, posebno sada u vreme koronovirusa, kada unutar kazneno-popravnih zavoda važi pravilo da se kretanje i transferi svedu na minimum, a i u skladu sa pravilom da zatvorenici moraju biti bliži svojoj zajednici. To se tumači kao neka vrsta pritiska na optužene - ispričao je izvor.

Istražitelji ovu istragu sprovode u tajnosti s ciljem da će ih tako uhapšeni dileri dovesti do najkrupnijih učesnika kriminalne bande, poput organizatora pošiljke i onih koji treba da prime isporuku. Oni smatraju da Herardo Rijal nije glavni vođa opasne grupe.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Foto: Ilustracija

Šlep-služba im prevozila drogu

Više od pola tone kokaina vrednog gotovo 15 miliona evra pronađeno je u Galiciji, u pokvarenom kombiju parkiranom ispred jedne iznajmljene kuće. Taj objekat uhapšena šestočlana kriminalna grupa prethodno je iznajmila da bi odatle dalje transportovala kokain pomoću šlep-službe. Komšije blizu tog placa su ih smatrale čudnim jer su štrčali skupim automobilima i fizičkim izgledom.

Istog dana kada su dovezli kombi sa drogom ispred kuće pravili su roštilj i ponašali su se tako da niko nije mogao da posumnja da se pored njih nalazi pola tone droge.

Narednog jutra stigao je kamion šlep-službe i baš kada je trebalo da na njega natovare kombi s narkoticima, stigli su španski policajci koji su ih uhapsili i zaplenili drogu, novac i oružje.

Srpsko-španski klan raskrinkan je zahvaljujući policajcu koji se infiltrirao u njihove krugove i koji je kolegama dostavljao sve važne informacije o prljavim radnjama dilera, a nadgledani su im i telefoni koji su utvrdili rutu njihovog kretanja i gde su se sastajali.

- Četvorica Španaca uhapšena su u kolibi na Ribadeu kada su se pripremali za odlazak, dok su dvojica Srba presretnuta kod obližnjeg kružnog toka u trenutku kada su išli na sastanak sa poslovnim partnerima - naveli su mediji u oktobru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading