BOŽA SPASIĆ O POLICIJSKIM ZNAČKAMA: Ima i policajaca koji ih ukradu iz sefova i prodaju za 200 evra!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji operativac Službe bezbednosti Božidar Spasić otkrio je za Srpski telegraf šta misli o izmenama Uredbe o izgledu, formi i sadržini službene značke i službene legitimacije koja će naterati sve one koji imaju značke nalik policijskim da ih više nikada ne koriste.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Boža Spasić

- Te značke su izdavali svi oni kojima je to palo na pamet, ne samo u policijskim sindikatima, već i u Žandarmeriji i u međunarodnim policijama, i stvari su u potpunosti izmakle kontroli. Tako da je ovo bila iznuđena mera Vlade Srbije da uvede kazne i zatraži da se te značke više ne izdaju i svako ko poseduje tu značku treba da je uništi ili da je više ne koristi u javnosti. Međutim, to neće rešiti problem koji je daleko ozbiljniji s obzirom na veliki broj tih parapolicijskih značaka, kojih je na hiljade u Srbiji – kaže Boža Spasić.

On naglašava da Vlada Srbije tek treba da donese najznačajnije rešenje.

RepublikaFoto: Printscreen
Značka sindikata i hapšenje osumnjičenog za pucnjavu

- Kriminalci koji su dobijali te značke su ih čak iznosili i u inostranstvo i onda prilikom nekih intervencija stranih policija, oni su se predstavljali kao kolege i prolazili su znatno komotnije, nego da nisu imali takva obeležja. Problem će se rešiti onog momenta kada MUP donese uredbu ili zakon o potpunoj izmeni službenih legitimacija koje koriste ovlašćena službena lica koja se po zakonu pred građanima pojavljuju pred građanima sa takvim legitimacijama. Znači ministarstvo treba da promeni svoje značke, kako one više ne bi ličile na ove lažne koje su izdavane bez ikakvih mera. Pretpostavljam da će se to vrlo brzo desiti, s obzirom na efikasnost ministra Aleksandra Vulina. Očekujem da će do toga doći već početkom naredne – ističe bivši obaveštajac.

Spasić podvlači da nisu samo kriminalci ti koji zloupotrebljavaju značke.

RepublikaFoto: pixabay.com/MUP
Prava značka MUP-a

- Stvari su izmakle kontroli i jer postoje policajci koji prijave službi da su izgubili značku, a ona se nađe kod kriminalaca. Imamo slučajeve gde su policajci videli da je to unosan posao, pa su čak i krali iz sefova parapolicijske značke, ali i fasfikovali ih. Pronašli su i proizvođača tih značaka koji im ih je pravio i oni su ih kriminalcima prodavali po ceni od 200 do 1.000 evra. U okviru toga izdavane su i nalepnice za kola u kojima je naznačeno da su policijska iako nisu. Nema ozbiljnijeg kriminalca koji u svom automobilu nema blinkere, zbog kojih ih svaki saobraćajci propuštaju – kaže naš sagovornik i dodaje da očekuje da će se nove mere striktno poštovati, ali da će rešavanje problema oko značaka trajati čitave naredne godine.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading