NASTAVLJA SE PIR LAŽNIH POLICAJACA: Oduzmite im značke, sledeći put će nekog da ubiju!

Autor:

Hronika

14.12.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono na šta su sagovornici Srpskog telegrafa upozoravali u seriji naših tekstova obistinilo se u subotu ujutro na najbrutalniji način. Naime, razbojnici sa lažnim policijskim legitimacijama upali su u stan investitora Saše P. (39) i opljačkali 100.000 evra od kredita koji je malo pre toga podigao.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

PRETILI DA ĆE GA UBITI

- Dva razbojnika su ušla u zgradu i popela se na četvrti sprat, gde živi žrtva sa sestrom. Lupali su na vrata i kada im je Saša P. otvorio vrata, jedan od njih mu je pokazao nešto što je ličilo na službenu policijsku legitimaciju, najverovatnije lažnu, i zatražio da ih pusti unutra. Kada ih je Saša P. pustio, oni su izvukli pištolje i povikali: "Policija, lezi dole!", imitirajući pravo hapšenje. Kada su pomislili da sestra i brat neće pružati otpor, "policajci" su pokazali pravo lice - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Pljačkaši su vezali Sašu P. i njegovu sestru za stolice i onda su zatražili da im kažu gde je novac.

- Žrtva u početku nije htela da im kaže ni da ima novac niti gde se nalazi. Ali onda su pljačkaši postali agresivniji. Počeli su sa pretnjama i unošenjem u lice vezanim ljudima, preteći da će ih pobiti. Počeli su da udaraju Sašu P., dok je njegova sestra plakala u strahu - kaže sagovornik Srpskog telegrafa.

Izmena zakona prvi korak

U direkciji MUP nedavno je održan sastanak na kome su, osim predstavnika policije, prisustvovali i sudije za prekršaje, ali samo dva od 26 sindikata policije gde se raspravljalo o izmenama Zakona o policiji, kojim bi bilo zabranjeno da sindikati prave značke koje liče na policijske. Predloženo je i da kazne iznose od 50.000 do 150.000 dinara. Odavno se zna da pojedini sindikati trguju tim značkama i bez provere ih daju i osobama koje imaju kriminalni dosije.

Na kraju je žrtva popustila pred pretnjama, pa su uzeli 86.000 evra i oko 1,5 miliona dinara i nestali brzo i tiho.

- Razbojnici su bili dobro obavešteni i spremni na sve. Ko zna kako bi se sve završilo po žrtve, možda bi bili i likvidirani da nisu rekli gde je novac. Pljačkaši su tačno znali da je Saša P. digao kredit iz banke i policija pokušava da uđe u trag ne samo direktnim izvršiocima već i osobi koja je tipovala investitora, da li je to bio neko od zaposlenih iz banke ili neko iz njegovog okruženja koji je informaciju o kreditu prosledio razbojnicima - navodi izvor iz istrage.

Pun Beograd falsifikata

Procene o broju falsifikovanih i sindikalnih službenih legitimacija koje su izdate osobama koje nisu policajci kreće se od 2.500 do 10.000 komada. Uz lažne značke, često ide i ugradnja blinkera, policijskog plavog i crvenog svetla, koje civili ne smeju da imaju. Nedavno je policija za samo 24 časa kontrole zaplenila desetak blinkera i nekoliko "policijskih" legitimacija.

RepublikaFoto: Printscreen
Foto: Ilustracija

U Višnjičkoj ulici zaustavljena je škoda oktavija sa ugrađenim blinkerom, a njen vozač je imao čak dve legitimacije Sindikata policajaca i policijskih starešina. U Ulici maršala Tolbuhina kod vozača audija A8 pronađena je značka Sindikata zaposlenih policije.

GRAĐANI NA UDARU

Pre samo tri dana tim povodom je za Srpski telegraf bivši načelnik UBPOK policijski general Boro Banjac upozorio na opasnost kada se lažne policijske legitimacije nađu u rukama kriminalaca. On je izjavio da se time nanosi velika šteta policiji i državi, ali da mogu da stradaju i građani, što se u subotu ujutru na Zvezdari i ostvarilo.

Činjenice

Miloš Andrejević je posle incidenta u saobraćaju i tuče u Kumodraškoj ulici pucao iz pištolja u vazduh, a potom pobegao. Policija ga je brzo pronašla i uhapsila, a, osim pištolja, pronađena je i značka Sindikata policajaca i policijskih starešina

D. P. (41) uhapšen je u martu 2020. jer se predstavljao kao policajac ili radnik nekog komunalnog preduzeća da bi ulazio u stanove starijih Beograđana i krao im novac i druge vrednosti. Kod njega je policija pronašla i falsifikovanu policijsku legitimaciju

Policajac Milan B. (35) iz Bačke Palanke i Radovan M. (37) uhapšeni su u Novom Sadu prilikom prodaje lažnih policijskih legitimacija, čija cena je bila od 250 do 500 evra

- Mogućnost zloupotrebe je neograničena. Od toga da lakše prelaze granicu do toga da mogu da beže s lica mesta i da saobraćajcima, recimo, pokažu falsifikat i kažu da jure nekog da bi ih on pustio, pa možda im čak dao i prvenstvo prolaza. Značke nekih sindikata je izuzetno teško razlikovati od pravih policijskih, to je teško ponekad čak i policajcima, a kamoli običnim građanima. Takva legitimacija može da posluži i prilikom pljačke i drugih najtežih krivičnih dela - upozorio je tada Banjac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading