Srbija ostala bez čuvene producentkinje: Preminula Ranka Velimirović!

Autor: Tanjug, Republika

Hronika

06.03.2020

21:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Producentkinja filmske produkcije "Libra film" i autorka brojnih dokumentarnih filmova Ranka Velimirović preminula je u Beogradu u 80-oj godini, saopštio je Filmski studio GamaM iz Beograda.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ranka Velimirović je producentsku karijeru i rad na filmu započela 1963. godine, u radu sa suprugom, rediteljem Zdravkom Velimirovićem.

Nakon smrti supruga, samostalnu karijeru je nastavila stvarajući višestruko nagrađivane projekte na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima na kojima je, kako se navodi, predstavljala kulturno-istorijsku i prirodnu baštinu Srbije i Crne Gore.


Njena poznata filmska ostvarenja su "Carostavni darovi Nemanjića" i "Besmrtni poručnik sa osmehom u smrt", kao i "Golija", "Srebrna planina Rudnik", "Stara planina"...

Bila je takođe član Udruženja filmskih umetnika kao i predstavnik Srbije u međunarodnim žirijima na festivalima dokumentarnog filma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.