ZABRINJAVAJUĆE: Kineska svemirska stanica bi mogla da padne kod Hrvatske?

Autor: Republika

Razonoda

13.11.2017

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska svemirska agencija (ESA) već je suzila moguće mesto pada kineske svemirske stanice "Tiangong-1", uključujući i nekoliko evropskih zemalja koje će se suočiti s vatrenim krajem rada ove stanice početkom 2018. godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
 ESA već je suzila moguće mesto pada kineske svemirske stanice "Tiangong-1"/Foto: Ilustracija

Agencija će voditi međunarodnu kampanju za praćenje kineske svemirske stanice koja je započela svoje spuštanje na Zemlju zajedno s još 12 drugih svemirskih agencija iz celog sveta.

Očekuje se da će većina stanice izgoreti pri povratku u Zemljinu atmosferu, navodi se u saopštenju za medije ESA, prenosi RT.

- Zahvaljujući geometriji orbite stanice, možemo već isključiti mogućnost da će bilo koji fragmenti padati severnije od 43 stepena severno ili južnije od 43 stepena južno - kaže Holger Krag, šef kancelarije ESA za svemirski otpad.

Ove širine pokazuju da će Španija, Portugal, Italija, Bugarska i Grčka možda svedočiti plamenoj kiši otpada ako veći komadi stanice ne izgore potpuno u atmosferi.

Hrvatska je takođe jedna od zemalja gde bi otpaci mogli da padnu.

- Datum, vrijeme i geografski trag ulaska može se predvideti samo s velikim nesigurnostima. Čak i pre povratka, može se proceniti samo veliki vremenski i prostorni raspon - dodao je Krag.

- U istoriji svemirskog letenja nikada nije potvrđena ni jedna žrtva zbog pada svemirskih otpada -dodaju iz agencije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading