TURCI dobili S-400, ali NEZADOVOLJNI?

Autor: Tanjug

Svet

12.11.2017

14:40

Turska kupovina ruskog raketnog sistema zemlja-vazduh S-400 je završena.

Tanjug/AP
Turski ministar odbrane nije zadovoljan samo dogovorom o S-400

Podsetimo, američki vojni zvaničnici i političari izrazili su zabrinutost zbog namere Turske, članice NATO, da kupi poboljšani ruski sistem u jeku sve jačih signala da se Ankara oslanja na Moskvu poslednjih nekoliko godina.

Međutim, Ankara razmatra dalje dogovore sa evropskim konzorcijumom, koji bi trebalo da joj omogući da razvija sopstveni sistem odbrane, saopštio je ministar odbrane Turske Nuretin Čanikli.

- Završeno je, S-400 je kupljen. Ostali su samo detalji - rekao je Čanikli. 

Viši komandant NATO je prošle nedelje izjavio za Rojters da će Alijansa nastaviti da pritiska Ankaru da kupi oružje koje bi moglo da radi zajedno sa NATO sistemima. 

Turski ministar odbrane nije zadovoljan samo dogovorom oko S-400. 

- Takođe, pravimo preliminarne ugovore sa EUROSAM konzorcijumom da imamo ovu tehnologiju, razvijamo je i koristimo naše sopstvene izvore za sisteme vazdušne odbrane - rekao je Čanikli misleći na zajednički odbrambeni projekat Francuza i Italijana. 

Turska je ranije potpisala pismo o namerama sa Francuskom i Italijom u cilju jačanja saradnje na polju zajedničkih odbrambenih projekata, uključujući vazdušne i raketne sisteme odbrane, navode izvori u turskom ministarstvu odbrane. 

Kao prvi korak, francusko-italijanski konzorcijum EUROSAM i turske kompanije razmotriće sistem zasnovan na raketnom sistemu SAMP-T, koji je proizveo EUROSAM, i utvrdiće zajedničke potrebe tri zemlje, prenosi Rojters pozivajući se na iste, neimenovane izvore. 

Izvori u ministarstvu odbrane Turske kažu da će Turska, Francuska i Italija ojačati saradnju na polju zajedničke proizvodnje vojnih elektronskih sistema, softvera i simulacionih sistema i ratne opreme, kao i vazdušnih i raketnih odbrambenih sistema. 


Pismo o namerama potpisano je u Briselu, gde je Čanikli učestvovao na sastanku ministara odbrane NATO.

Komentari (0)

Loading