(VIDEO) Asteroid Florens protutnjao pored Zemlje!

Autor: klix.ba

Razonoda

02.09.2017

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U tačno 13.06 sati po našem vremenu pokraj Zemlje je protutnjao asteroid Florence, "zver" veličine planine, na neugodnoj udaljenosti od sedam miliona kilometara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Asteroid Florens protutnjao je pored Zemlje

- Dugo vremena ništa ove veličine nije prošlo pokraj nas tako blizu. Ovo se dešava samo jednom u 40 godina - rekao je Paul Čodas, menadžer Odela za proučavanje bliskih svemirskih tela pri NASA-inom slavnom JPL-u (Jet Propulsion Laboratory).

On podseća da trenutno znamo tek 10-ak tela slične veličine koji se povremeno približe Zemlji. Takođe, astronomi su izračunali putanju asteroida Florens i postoji velika sigurnost da se on neće uputiti direktno ka Zemlji bar u sledećih nekoliko vekova.

Treba napomenuti da bi telo veličine Florens bilo dovoljno da uništi civilizaciju, a možda i čovečanstvo u celini. Štaviše, asteroid ili kometa od 1.000 metara dovoljna je za uništenje civilizacije kakvu poznajemo.


Florens je otkrio astronom Šelte Bas 1981. godine. Njen eliptični put oko Sunca traje 2,35 godina, a oko svoje ose okrene se za samo 2,4 sata.

Današnji prelet asteroida Florens iskorišćen je za njegovo dodatno proučavanje zahvaljujući NASA-inom opservatoriju Arecibo u Puerto Riku i kalifornijskom Goldstone Solar System Radaru. Naučnici su zato uspeli da prvi put najnovijom tehnologijom snime veliki asteroid.


Prve fotografije asteroida biće visoke rezolucije i prikazaće detaljnu površinu objekta gde će jedan piksel odgovarati veličini od tri metra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading