SESTRE KARDAŠIJAN ISKORISTILE LEK DA BI SMRŠALE? Lekari šokirani- ovo je postao trend, a posledice mogu biti STRAŠNE!


IZVOR: N.J. - 14.11.2022 | 17:00


Ozempic je lek na recept koji koriste oni koji imaju dijabetes tip 2.

Foto: Tanjug/AP
SESTRE KARDAŠIJAN ISKORISTILE LEK DA BI SMRŠALE? Lekari šokirani- ovo je postao trend, a posledice mogu biti STRAŠNE!

Lekovi za dijabetes poslednjih godina su postali popularni kao dodaci ishrani za mršavljenje. Priča se da Ozempik stoji iza nedavnog gubitka kilograma Kim i Kloi Kardašijan - uprkos tome što nijedna od sestara to nije spomenula, piše "Miror".

Međutim, lek je nedavno u centru pažnje nakon tvrdnji da može pomoći osobi da izgubi značajnu kilažu - čak i ako nije dijabetičar.

Postalo je još više poznato nakon što je komičarka Heder Mekdonald rekla da je to tajna nedavnog drastičnog gubitka težine Kim i Kloi Kardašijan - iako sestre nikada o tome nisu govorile.

Foto: Tanjug/AP

Kloi Kardašijan

Trend je oštro osuđen od strane medicinskih stručnjaka zbog ozbiljnih nuspojava leka, ali i zato što uzrokuje nestašicu za ljude kojima je stvarno potreban kao pomoć u dijabetičkom stanju. Lek za preddijabetes semaglutid prodaje se pod markom Ozempik.

Lek je kao tečni rastvor i ubrizgava se u stražnjicu ili stomak osobe pomoću napunjenih i jednokratnih olovaka. Sada se priča da je postao popularna roba među slavnim osobama i onima koji žele brzo izgubiti kilograme - što je dovelo do trenda na  TikTok- u u kojem korisnici raspravljaju o tome kako su koristili Ozempik.

Kako lek deluje na dijabetičare tip 2


Ozempik pomaže tako što:

Kontroliše količinu insulina koju telo proizvodi nakon obroka, tako da nivo šećera u krvi osobe ne postane previsok. Usporava kretanje hrane kroz želudac kako bi se sprečio skok nivoa šećera u krvi. Smanjuje količinu šećera koja se oslobađa u krvotok. Takođe se kaže da lek pomaže u obuzdavanju apetita.

Foto: youtube.com/printscreen

Kim Kardašijan u haljini na crvenom tepihu

Ozbiljne nuspojave


Blage nuspojave Ozempica uključuju zatvor, proliv, bol u stomaku ili povraćanje.

Prema Upravi za hranu i lekove (FDA), uzimanje leka kada nemate dijabetes može dovesti do brojnih ozbiljnih zdravstvenih ishoda.


Savezna agencija dalje upozorava na "upalu gušterače, probleme sa žučnom kesom, nizak nivo šećera u krvi, akutnu povredu bubrega, oštećenje mrežnjače oka, ubrzan rad srca i suicidalno ponašanje ili razmišljanje".

Druge ozbiljne nuspojave uključuju:

Mučnina
pankreatitis
Rizik od tumora štitne ili raka štitne
Dijabetička retinopatija (oštećenje očiju uzrokovano dijabetesom)
Hipoglikemija (nizak šećer u krvi)
Bolest žučne kese
Alergijska reakcija


Zbog popularnosti leka za mršavljenje u poslednje vrijeme, došlo je do nestašice za ljude koji ga koriste kao lek za preddijabetes.

BONUS VIDEO: