PALIĆ SLAVI 25 GODINA POSTOJANJA Jubilej uz Šerbedžiju, Koksa, Dravićevu...


IZVOR: E. S. T. - 10.07.2018 | 18:45


Na glavnom programu 25. Festivala evropskog filma Palić, koji će biti održan od 14. do 20. jula, biće prikazano 12 ostvarenja, a prema rečima selektora Nenada Dukića, reč je raznovrsnoj i angažovanoj selekciji.

Foto: Promo foto

ODBROJAVANJE Svečano otvaranje 14. jula na letnjoj pozornici

- Glavni program je raznovrstan u pogledu tema i kinematografija koje se predstavljaju, među kojima su i one koje su manje poznate srpskoj publici, a ostvarenja koja će biti prikazana pokazuju da evropski reditelji osećaju odgovornost da govore o važnim temama s kojima se danas suočavaju društva - od migrantske preko socijalne do krize vrednosti u liberalnom kapitalizmu - ističe Dukić.

Foto: Promo foto

Plakat za film "Srećan kao Lazaro"

Nagrade će ove godine dodeljivati žiri u sastavu mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, francuski glumac Ibrahim Koma, Ieva Norvilijene (Udruženje producenata Litvanije), reditelj Marinus Grothof (Holandija) i srpska glumica Nataša Ninković, ali i FIPRESCI žiri.

Publika će na otvaranju gledati film van konkurencije - "Srećan kao Lazaro", koji je nagrađen za najbolji scenario u Kanu, dok će na zatvaranju biti prikazan dobitnik Zlatnog medveda ovogodišnjeg Berlinala "Ne dodiruj me".

Dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka" glumci Rade Šerbedžija i Brajan Koks dolaze na Palić 15. jula, kada će Šerbedžija održati i koncert u Subotici. U okviru takmičarskog programa "Paralele i sudari" biće prikazano 14 ostvarenja, a u okviru pratećeg programa su predstava "Kad bi Sombor bio Holivud", izložba posvećena Mileni Dravić, promocije knjiga, radionica filmske kritike...