Domaća kulturna javnost jednoglasna: HRVATSKI BALETAN NIJE VREDAN POMENA


IZVOR: Aleksandra MALUŠEV - 30.05.2018 | 13:07


Nakon sramnih izjava hrvatskog koreografa Ronalda Savkovića kako je radeći na baletu "Hazarski rečnik - Lovci na snove" u Beogradu, "jedva preživeo tu smrdiju", oglasili su se i članovi uprave Narodnog pozorišta, ali i brojni umetici.

Foto: youtube.com/ KanalRi PlanetRi

Komentar kojim je baletan opisao Srbiju zgrozio javnost... Ronald Savković

Baletski umetnik Đorđe Makarević skrenuo je pažnju Savkoviću kako je u toj "smrdiji" dobio posao i bio lepo plaćen.

Foto: youtube.com/N1

Srpski baletan odgovorio kolegi... Đorđe Makarević

- Vidiš, dragi kolega, ta 'smrdljiva' Srbija te je nekoliko puta ugostila i stavila ti ozbiljno dobre pare u džep. A ti, ako znaš šta je obraz, zapitaj se šta si ti za te pare ostavio Srbiji - poručio je Makarević hrvatskom kolegi. Potom se i pisac i predsednik UO Narodnog pozorišta Aleksandar Gatalica oglasio ovim povodom. Naime, kako se Savković pravdao da je izraz "smrdija" čuo upravo u Beogradu i to kao odnos prema ovdašnjoj kulturnoj politici te navodno nevešto upotrebio izraz, Gatalica ističe da niko iz njegovog radnog okruženja ne upotrebljava tu reč.

Foto: youtube.com/N1

I predsednik UO narodnog pozorišta u šoku... Aleksandar Gatalica

- Ja nikad nisam čuo da neko kulturnu scenu Srbije zove kulturnom scenom Smrdije, a ako to neko čini, on se ne nalazi u krugu mojih saradnika, ili prijatelja, pa čak ni u krugu mojih neprijatelja i poetičkih neistomišljenika. Kulturnu scenu Srbije smatram najdominantnijom u regionu Balkana, ne samo u jednoj odnosno drugoj umetnosti, ne samo u ovom ili onom poetičkom pogledu, već u celosti, premerljivo brojkama i događajima - kazao je Gatalica i istakao podatke po kojima je Beogradski sajam knjiga najuticajnija i najposećenija manifestacija te vrste u regionu. Takođe, Srbija je na četvrtom dok je Hrvatska na 40. mestu po broju ulazaka na onlajn književni časopis "Lyirikline" iz Berlina. Gostovanja nacionalnog teatra daleko su brojnija nego što u njemu gostuju...

Za komentar smo zamolili i upravnika Narodnog pozorišta, Dejana Savića, ali on nije bio rad da se dalje bavi ovom temom.

- Ispod nivoa je da se tako niske stvari komentarišu. Predsednik UO je rekao sve što je trebalo na tu temu i mi se ovim više nećemo baviti, zatvoreno poglavlje - kaže Savić.